Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, joi, la Timisoara, ca este necesara "amendarea Constitutiei in 2013" si ca "Parlamentul Romaniei ar trebui sa devina Camera Regiunilor" din care sa faca parte "cel mult o suta de membri", transmite Mediafax. La randul sau, senatorul UDMR Frunda Gyorgy a afirmat ca este exclus ca reprezentantii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) sa fie in Parlament alaturi de cei ai Uniunii, el precizand ca UDMR nu sustine ideea federalizarii Romaniei, promovata de PPMT, ci pe cea de autonomie, care este "exact opusul".

"Amendarea Constitutiei este necesara in 2013. Ar fi bine sa avem o amendare a Constitutiei sau chiar una noua. UDMR e pregatita cu o propunere coerenta si trebuie facuta in noul Parlament al Romaniei. Trebuie stabilita foarte clar relatia intre institutii, relatia intre Guvern si Presedintie, trebuie sa decidem daca vrem o republica semi-prezidentiala in continuare, sa vedem ce facem cu bicameralismul. Credem ca Parlamentul Romaniei ar trebui sa devina Camera Regiunilor. Asta va fi o noua provocare pentru Romania, regiunile. Altfel nu putem absorbi fondurile Uniunii Europene", a spus Kelemen, potrivit Mediafax.

Kelemen a afirmat ca UDMR ar opta pentru ca Romania sa devina republica parlamentara si ca ar trebui sa aiba intre 14 si 16 regiuni de dezvoltare.

"Am propus ca Romania sa aiba 16 regiuni de dezvoltare in loc de noua cate au fost propuse de altii. Se poate discuta de 14, 15 sau 16 regiuni, dar e important sa tii cont de relatiile socio-culturale, de nivelul de dezvoltare din regiune pentru ca altfel nu poti fi performant, nu poti sa aduci bani. Cifra 16 ar fi un numar corect pentru Romania, Camera Regiunilor ar trebui sa aiba un numar de 98-100 de persoane, cel mult o suta de membri, iar fiecare judet sa aiba doi reprezentanti in acest for", a spus Kelemen Hunor.

Intrebat ce parere are despre revenirea la monarhie, liderul UDMR a precizat ca, desi are o relatie buna cu Casa Regala, Romania nu ar trebui sa treaca la aceasta forma de guvernamant.

Gyorgy Frunda: Programul UDMR sustine autonomia locala si teritoriala, adica exact opusul federalizarii

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca este exclus ca reprezentantii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) sa fie in Parlament alaturi de cei ai Uniunii, el precizand ca UDMR nu sustine ideea federalizarii Romaniei, promovata de PPMT, ci pe cea de "autonomia locala si autonomia teritoriala", care este "exact federalizarii".

"PPMT nu poate fi in Parlament impreuna cu noi, in nicio ecuatie. E exclus. Programul UDMR sustine autonomia locala si autonomia teritoriala. Asta este exact opusul federalizarii. Federalizarea inseamna sa am landuri sau ceva ca in Germania, cu parlamente locale, cu guverne locale, cu decizii locale. Iar autonomia inseamna ca din puterea parlamentelor nationale sa deleg puteri consiliilor autoritatilor locale, care pot decide in problemele lor. UDMR, in programul sau, este pentru autonomie, nu pentru federalizare", a spus el, potrivit Mediafax.

Senatorul a adaugat ca vrea sa clarifice acuzatiile pe care i le aduc adversarii politici, potrivit carora ar fi parasit sedinta Parlamentului in momentul in care se vota proiectul de lege privind autonomia.

"Legea pentru autonomie locala, semnata de Garda Dezso si Sogor Csaba, a fost promovata in Parlament inainte de alegerile din 2008 si a avut un scop electoral precis. In sedinta de acum doua saptamani nu au avut loc dezbateri. Era doar un vot. Indiferent de votul domnului Marko sau al meu, nu trecea legea. Eu am fost chemat la comisia mea de un secretar de stat caruia trebuia sa-i dau un aviz pe o lege, am lipsit 10 minute si a trecut votul. Spre deosebire de aceasta lege cu scop electoral, UDMR in programul sau si in proiectul sau inclusiv are Legea regiunilor autonome, depusa, pe care o sustinem, deci n-avem nicio retinere", a spus senatorul.

Frunda a subliniat ca este autorul unui protocol aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, acceptat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), "care prevede textual autonomia teritoriala, potrivit traditiilor istorice din tarile membre si normelor europene".

El a afirmat ca este de acord cu folosirea insemnelor locale, printre care steagul secuiesc.

"Da, sunt de acord. Va invit sa mergeti in secuime, sa vedeti - sau, daca ati fost anul trecut la Balvanyos sau la Tusnad sau undeva, ati vazut ca aceste insemne exista. Numai in perioada comunismului se facea puscarie pentru ele. Nu sunt interzise, sunt insemne locale pe care, potrivit legislatiei europene si romanesti in vigoare, poti sa le folosesti", a spus Frunda, potrivit caruia steagul secuiesc le este "la fel de drag" in prezent reprezentantilor UDMR ca si acum un an sau ca anul viitor.

Presedintele PPMT, Toro T. Tibor, spunea, in septembrie, ca strategia electorala a formatiunii are trei "piloni": "autonomia comunitara a maghiarilor din Transilvania", federalizarea Romaniei si revenirea la "euro-transilvanismul" din secolele XVII-XIX, dorind "o Romanie federala, o Transilvanie regionala, un Partium autonom".