Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) il acuza, intr-un comunicat, pe liderul Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, de incitare la extremism si de ignorare deliberata a antisemitismului promovat de legionari. MCA Romania consideră că lipsa unei delimitări clare a conducerii ARD de “atitudinea și declarațiile domnului Mihail Neamțu” echivalează cu “o aprobare tacită a unor viitoare politici publice vădit antisemite”. La lansarea candidatilor ARD, Neamtu a recitat poezia “Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane” semnata de Rady Gyr, poet si ideolog legionar, despre care Vlad Solomon a scris recent, intr-un text publicat in Revista 22, ca sunt personaje care “încearcă să muşamalizeze rolul (...) în incitarea la crime şi violenţe”.

Comunicatul MCA Romania despre declaratiile lui Mihail Neamtu:

"Domnul Mihail Neamțu a ales să promoveze ideologi legionari care au fost și rămân responsabili pentru crimele comise împotriva cetățenilor români vinovați de a se fi născut evrei.

MCA România consideră scandalos, revoltător și împotriva legislației în vigoare discursul domnului Neamțu din data de 5 noiembrie a.c. susținut la evenimentul public de lansare a unei noi alianțe politice. Versurile recitate în fața unei numeroase asistențe fac parte din „opera” unui membru de seamă al Mișcării Legionare, comandant legionar și șef al regiunii Oltenia.

Dacă în trecut domnul Mihail Neamțu, atunci când a îmbrățișat doctrina legionară, a avut posibilitatea și scuza să invoce lipsa sa de educație cu privire la crimele împotriva umanității comise de legionari, în prezent, conform informațiilor publicate de presă, domnia sa se face vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poarte responsabilitatea multor crime împotriva umanității.

Demersul domnului Neamțu este si mai grav el fiind un demers manipulativ făcut, cu bună știința, în scopuri electorale.

Aceasta stare de fapt este mai mult decât îngrijorătoare. Domnul Mihail Neamțu este un tânăr educat, cu aspirații politice pe termen lung. Din păcate, gruparea politica condusă de către domnul Neamțu se alătură astfel altor mișcări naționaliste aflate la granița cu extremismul. Astfel de curente politice ignoră faptul că în România trăiesc și cetățeni români de altă naționalitate și religie.

MCA România constată că nu este prima dată când politicienii aleg exaltarea sentimentelor naționaliste și ura ca mijloace ideale pentru a-și promova și atinge interesele electorale. Ei se adresează celor care confundă naționalismul cu patriotismul, mesajul lor știrbind imaginea întregii societăți românești. Folosirea, de către unii politicieni, a acestor metode condamnabile și contrare valorilor europene este dovada incapacității lor de a răspunde nevoilor reale ale alegătorilor.

MCA România reamintește politicienilor că, la protestele de la București, din ianuarie 2012, protestatarii i-au respins pe reprezentanții mișcărilor legionare care au vrut să li se alăture, spunând un „NU!” clar politicii bazată pe ură și resentimente.

MCA România consideră că lipsa unei delimitări clare, a conducerii noii grupări politice de atitudinea și declarațiile domnului Mihail Neamțu, echivalează cu o aprobare tacită a unor viitoare politici

publice vădit antisemite."