Senatorul PSD Trifon Belacurencu a depus la Senat o initiativa legislativa care schimba legea referendumului astfel incat Constitutia poate fi modificata fara a mai fi nevoie de un pragul de prezenta de minimum 50%. Mai exact, initiatorul propune ca referendumul pentru modificarea Constitutiei sa fie validat cu votul a 30% din alegatorii inscrisi pe liste si nu 50% asa cum este in prezent. Initiativa legislativa a fost depusa in Parlamenet chiar in ziua in care presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca USL are ca prioritate modificarea Constitutiei in viitoarea legislatura.

Trifon Belcaurencu, senator PSD: "Este ideea mea, nu m-am consultat cu colegii din PSD sau din USL. Am plecat de la experienta din aceasta vara cu referendumul privind demiterea presedintelui. Am considerat, respectand si spiritul Constitutiei, ca un numar de aproape o treime dintre cei inscrisi in liste este suficient pentru validarea referendumului". (RTV)

Initiativa legislativa a fost depusa in Parlament pe 22 octombrie, chiar in ziua in care presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca USL are ca prioritate modificarea Constitutiei in viitoare legislatura. Potrivit presedintelui PSD, limitarea atributiilor executive ale sefului statului, modificarea numirii judecatorilor CCR si control parlamentar asupra CSM se numara printre marile teme ale USL de revizuire a Constitutiei.

"Ne dorim in primul rand trecuta in Constitutie o precizare clara a atributiilor presedintelui fata de Guvern si Parlament. Presedintele, asa cum se intampla in multe republici europene, va dau exemplul Poloniei, Austriei, Portugaliei, Irlandei, este ales direct de catre oameni, dar nu are puteri executive si aceste tari functioneaza foarte bine, nu au crize nici de coabitare nici de alt tip.

In al doilea rand, trebuie sa stabilim foarte clar cum e cu referendumurile, cine le convoaca, care este cvorumul, pentru ca ne trezim ca pornim si consultam romanii, 88% dintre cei care voteaza zic ceva si CCR spune ca nu e de ajuns. Poate daca era 110% era de ajuns", a declarat Ponta despre revizuirea Constitutiei in viziunea USL. (Mediafax, 22 octombrie)

De altfel, initiativa legislativa are sanse mici sa fie adoptata in actuala legislatura si asta pentru ca de facto parlamentarii sunt deja in campanie electorala.