Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat, miercuri, ca, in cazul in care Mircea Diaconu isi va depune candidatura pentru un nou mandat de senator, ANI va contesta in instanta demersul acestuia pentru a ajunge din nou in Parlament."La momentul cand va depune candidatura, ANI o va contesta in instanta", a spus Georgescu la Realitatea TV, potrivit Mediafax.

Cu acelasi prilej, presedintele ANI a tinut sa sublinieze, din nou, ca Senatul trebuie sa ia masura revocarii lui Diaconu din functie, in baza hotararii definitive a instantei supreme privind starea de incompatibilitate a senatorului liberal.

ANI a cerut, marti, Senatului aplicarea cu celeritate a sanctiunilor prevazute de lege, respectiv revocarea lui Mircea Diaconu, solicitate ce vine in urma boicotarii sedintei de luni a Plenului Senatulu, in care trebuia sa se discute despre incetarea mandatului senatorului Diaconu.

"Orice amanare privind aplicarea prevederilor legale in materia incompatibilitatilor afecteaza, in mod grav, atat obiectivele Romaniei asumate prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), cat si perceptia cetatenilor asupra domniei legii si a statului de drept", a precizat, intr-un comunicat de presa, ANI.

ANI a aratat ca, prin hotararea Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, a fost mentinut "ca temeinic si legal Raportul de evaluare intocmit de Agentia Nationala de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu", hotarare ce a ramas "definitiva si irevocabila in urma cu mai bine de patru luni, la data de 19 iunie 2012".

"De asemenea, mentionam faptul ca Mircea Diaconu nu mai poate candida pentru o functie eligibila de membru al Parlamentului pe o perioada de trei ani, potrivit prevederilor art. 25, alin. (2) din Legea 176/2010 - persoana eliberata sau destituita din functie - sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...], pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatuluiᅡ", a subliniat ANI.

Luni, sedinta de Plen a Senatului in care urma sa se discute subiectul incetarii mandatului senatorului Mircea Diaconu a fost suspendata de presedintele acestui for, Crin Antonescu, dupa ce a constatat ca nu a fost intrunita prezenta minina a parlamentarilor.

Senatorii Traian Igas (PDL) si Toni Grebla (PSD) reclama ca sedinta de luni a plenului a fost suspendata din cauza absentei parlamentarilor din cealalta tabara politica, in situatia in care trebuia sa se discute despre incetarea mandatului senatorului Mircea Diaconu.

Senatorul PDL Traian Igas a declarat presei ca sedinta de plen a fost suspendata din cauza absentilor din partea puterii, sustinand ca din partea democrat-liberalilor au fost prezenti "undeva la 75% din numarul grupului parlamentar".

"Noi, cei din PDL, am venit intr-un numar destul de mare, regret ca cei care sustin astazi coalitia de guvernamant nu au fost prezenti in Senat si sigur ca din cauza lor nu am putut sa tinem astazi lucrarile in plen si chiar am vazut o satisfactie si o bucurie pe fata domnului Antonescu ca a putut sa plece mai repede de la serviciu si astazi acasa", a acuzat Igas.

  • De ce il acuza ANI pe Mircea Diaconu

In 27 ianuarie 2011, Agentia Nationala din Integritate (ANI) a constatat ca senatorul liberal Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008, in conditiile in care pe langa calitatea de parlamentar acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale.

Decizia a fost contestata de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucuresti, care in 16 septembrie 2011 a stabilit ca acesta s-a aflat in incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care in 19 iunie 2012, a respins recursul parlamentarului, hotararea fiind irevocabila.

Pe de alta parte, in 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ in legatura cu incompatibilitatea in care s-ar fi aflat senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan si functia de director al Teatrului Nottara din Bucuresti. ANI a reclamat totodata si un posibil conflict de interese in care s-ar fi aflat Diaconu, care, din pozitia de director al teatrului, ar fi promovat-o pe sotia sa in functia de regizor artistic al institutiei, realizand, potrivit procurorilor, "in mod direct un folos material pentru sotia sa". Pentru aceste fapte procurorii au inceput, in 4 ianuarie 2012, urmarirea penala impotriva lui Diaconu.

In cazul lui Mircea Diaconu, fostul ministru al Culturii, procurorii au constatat cinci infractiuni de conflict de interes, comise de actor in calitate de director de teatru pentru a-si favoriza sotia, Diana Lupescu, actrita, regizoare si scenografa la Teatrului "C. I. Nottara" din Bucuresti.

Conflictul de interese este fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.

In 18 iunie, Diaconu a luat la cunostinta de extinderea cercetarilor in cazul sau, iar a doua zi si-a dat demisia din functia de ministru al Culturii.

Demisia a survenit hotararii irevocabile din 19 iunie a instantei supreme, potrivit careia Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil.

Conform legii, cei declarati in incompatibilitate trebuie sa renunte la functia pe care o ocupa si nu mai pot fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de trei ani.

Surse parlamentare spun ca incetarea mandatului de parlamentar inainte de finalizarea lui nu se calculeaza la pensie, acesta fiind de fapt motivul pentru care s-ar trage de timp in cazul lui Mircea Diaconu.