Fostul premier, Mihai Razvan Ungureanu, presedinte al Partidului Forta Civica (PFC), a declarat, miercuri seara, la Ploiesti, ca, admiterea Romaniei in spatiul Schengen devine "improbabila", iar standardele tehnice care au fost cerute in urma cu cativa ani si care au fost deja indeplinite devin "revolute" in contextul amanarii ''pe motive politice" a admiterii, scrie Agepres. A mai discutat in cadrul conferintei de presa si despre scandalul cu presupusele cheltuieli de protocol, mentionand ca, dimpotriva, astfel de atacuri il ajuta din punct de vedere electoral.A concluzionat afirmand ca actualul Guvern incearca sa ajunga la o intelegere cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) pentru a amana pana dupa alegeri aparitia unui proiect de buget pentru anul viitor.

"Ne ajunge la ureche zvonul ca pe seama dinamicii politicii haotice din ultimele cinci luni, increderea pe care partenerii nostri din Uniunea Europeana o au in Romania scade constant. A utiliza in discutiile referitoare la admiterea Romaniei in spatiul Schengen argumentul instabilitatii politice, implicit al incapacitatii Romaniei de a conserva, din punct de vedere administrativ, standardele tehnice care sa o califice pentru admiterea in spatiul Schengen, este un plan absolut la adresa actualei guvernari. (...) Conditia esentiala, primara a fost aceea de a indeplini niste obiective de ordin tehnic pe care le-am atins. In cazul amanarii pe motive politice a admiterii in spatiul Schengen, chiar si standardele noastre tehnice cerute in urma cu cativa ani si indeplinite devin revolute, devin deja istorie pentru ca fiecare an adauga o obligatie tehnica pentru aparatura pe care o avem pe granite sau in interiorul Romaniei. (...) Pentru aceasta facem responsabil un guvern care nu a guvernat, care si-a vazut de jocuri politice marunte necatand deloc la interesul national, si este vorba de guvernul actual", a afirmat Ungureanu intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PFC Prahova.

Potrivit acestuia, admiterea Romaniei in spatiul Schengen, ca parte in procesul de integrare a tarii in Uniunea Europeana, devine "improbabila", in contextul in care, in ultimele cinci luni, tot ceea ce au pregatit ministrii PSD, ministrii PNL sau cei ai PDL pe acest domeniu "a fost pur si simplu distrus si astazi intram intr-un sir lung de amanari neconclusive care nu ofera Romaniei un orizont de timp precis, fix referitor la intrarea in Schengen".

Pe de alta parte, Mihai Razvan Ungureanu a afirmat ca Romania se afla in faza presuspendarii fondurilor europene ca urmare a "dezinteresului absolut" cu care a fost tratata aceasta problema.

"Dezinteresul absolut si felul in care au fost tratata in general absorbtia fondurilor europene ne duce astazi in faza presuspendarii lor. Neimplinirea tintei de minim trei miliarde absorbtie fonduri europene pana la sfarsitul anului greveaza financiar enorm anul care urmeaza, care este si asa extrem de complicat din cauza serviciului datoriei externe. Uitam deocamdata, ne vom readuce aminte insa cu durere, ca anul viitor este un an in care intram in tintele propuse de tratatul fiscal cu un deficit redus la 1,9% si asa mai departe. Nu ne vom putea permite jocuri bugetare, cum s-a intamplat pana acum", a declarat fostul premier.

Acesta a aratat ca actualul Executiv risipeste banii economisiti in prima jumatate a anului pe masuri populiste, existand pericolul ca Romania sa se imprumute in continuare sau cetatenii sa fie suprataxati.

"Astazi banii obtinuti in plus sau economisiti in prima jumatate de an succesiv de guvernele Boc si Ungureanu sunt risipiti pe tot felul de masuri populiste, ajungem la sfarsitul anului fara bani pentru acoperirea cheltuielilor elementare, bugetare, urmand apoi ca, probabil, pe seama crditelor din ce in ce mai scumpe sa ne imprumutam in continuare sau, si mai rau, sa suprataxam cetateanul roman", a conchis liderul PFC.

M.R. Ungureanu despre presupusele cheltuieli de protocol

"Insinuarea reprezinta o minciuna grosolana. SGG (n.r. Secretariatul General al Guvernului) nu a cumparat asa ceva. Daca cineva ar fi putut sa cumpere asa ceva in niciun caz nu era SGG. (...) Primul ministru nu are de-a face cu asemenea lucruri, primul ministru nu semneaza asemenea lucruri, nu vede asemenea lucruri, nu se preocupa de asemenea lucruri. Exista institutii care pot angaja asemenea cheltuieli si ele trebuie intrebate asupra motivelor pentru care au angajat asemenea cheltuieli, in niciun caz un prim ministru".

Intrebat daca respectivul scandal legat de cheltuielile de protocol i-a afectat imaginea, acesta a precizat ca, dimpotriva, astfel de atacuri il ajuta din punct de vedere electoral.

"Merg in continuare pe strada cu capul sus si nu am intalnit pe nimeni care sa imi fi reprosat ceva luand ca baza o asemenea minciuna. Deseori suntem pusi in situatia de a crede ca electoratul roman, care inseamna totusi o masa apreciabila de oameni, este lipsita de discernamant si ca nu face distinctie intre adevar si minciuna. Ne inselam amarnic. Deseori si oamenii politici se insala. Se insala si strategii care cred ca pe seama unor chestiuni de genul acesta reusesc sa schimbe o imagine publica sau sa determine o pozitionare diferita. Ma bucur sa le pot spune celor care gandesc in termenii distrugerii imaginii personale ca asemenea atacuri, dimpotriva, ma ajuta electoral, asta este paradoxul", a declarat fostul premier.

De asemenea, Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca, daca ar fi existat o mai mare transparenta in ceea ce priveste cheltuirea banului public, atunci nu s-ar fi ajuns la o astfel de situatie.

"Ma bucur ca principiul transparentei cheltuirii banului public in guvernarea mea a fost aplicat asa cum se cuvine. Nu a existat site de minister care sa nu-si fi afisat cheltuielile. Au existat, insa, institutii care au intarziat sistematic, si din pacate asa a si ramas, expunerea cheltuielilor proprii. Daca lucrurile ar fi continuat in ritmul impus, probabil ca nu ar fi existat niciun echivoc nici in aceste chestiuni. Aceste cheltuieli presupuse a fi fost in beneficiul primului ministru nu au existat in niciun fel", a concluzionat fostul premier.

M.R. Ungureanu: Actualul Guvern cauta sa ajunga la intelegere cu FMI si CE pentru a amana proiectul de buget dupa alegeri

Mihai Razvan Ungureanu, a mai declarat ca actualul Guvern incearca sa ajunga la o intelegere cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) pentru a amana pana dupa alegeri aparitia unui proiect de buget pentru anul viitor.

"Stim ca Guvernul actual nu pregateste un proiect de buget pe care sa il putem analiza pana la data alegerilor si cauta sa cada la intelegere cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana pentru a amana pana la sfarsitul anului, dupa alegeri, aparitia unui proiect de lege a bugetului pe anul viitor", a afirmat Ungureanu intr-o conferinta de presa la filiala Prahova a PFC.

De asemenea, fostul premier a precizat, in acest context, ca USL face "tot ce se poate" pentru a castiga, chiar daca metodele nu sunt in interesul cetatenilor.

"Nu avem cum sa fim de acord cu aceste lucruri care ne arata de fapt ca, pentru a castiga, actuala Uniune Social Liberala face tot ceea ce se poate indiferent de interesul cetatenilor sau de posibilitatile sale de a supravietui intr-un context economic din ce in se mai dificil", a declarat Mihai Razvan Ungureanu.

M.R. Ungureanu: Ma gandesc foarte serios la felul in care am putea inchega o cooperare politica cu PNL

"Politica de aliante nu a fost stabilita inca. Mai avem de trecut o campanie electorala pana sa putem discuta de politica generala de aliante pe care ARD ar urma sa o puna in aplicare. La nivel local, in foarte multe dintre organizatii exista disponibilitate politica pentru cooperare in afara granitelor ARD, acolo unde candidaturile sunt puternice si serioase. Ma gandesc foarte serios la felul in care am putea inchega o cooperare politica cu PNL, de exemplu. Si mai departe fantezia mea in momentul acesta nu merge. PNL ar trebui sa fie legitim interesat de a-si reocupa locul in jumatatea de centru-dreapta a spectrului politic romanesc. Nu cred ca aceasta este posibil avand in frunte actuala compozitie, in care intra presedintele Antonescu, domnul Fenechiu si altii aidoma. (...) Mi-ar placea sa cred ca vor exista ocazii de a vedea PNL revenit in dreapta sub o alta conducere decat cea actuala".