Liderul liberal Crin Antonescu a afirmat, miercuri, ca "O mornarhie constitutionala e categoric forma cea mai convenabila de guvernamant pentru o tara ca Romania", dupa ce a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza declaratia lui Calin Popescu Tariceanu, care a sustinut ca ar opta pentru reintroducerea monarhiei ca regim constitutional, in contextul revizuirii Constitutiei in 2013, iar cea de-a doua optiune pe care o sprijina este republica parlamentara.

"Nu sunt un om care isi schimba parerile de la o zi la alta, ma bucur ca numarul nostru creste. Eu am trait vremuri in 1990 cand erai in pericol fizic daca vorbeai de rege, de monarhie. Daca daca am avut curajul sa sustin, alaturi de colegi - Radu Stroe, Puiu Hasotti - in 1990, de ce sa nu sustin acum? O mornarhie constitutionala e categoric forma cea mai convenabila de guvernamant pentru o tara ca Romania", a afirmat miercuri Crin Antonescu, dupa ce a participat la ceremonia in cadrul careia ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, i-a conferit Regelui Mihai Emblema de Onoare a Armatei Romaniei cu insemn de pace, in cadrul unei ceremonii desfasurate in Sala Regilor a Palatului Elisabeta.

Liderul deputatilor liberali, Calin Popescu Tariceanu, declarase, duminica, la Realitatea Tv, ca in 2013 va trebui realizata o revizuire a Constitutiei, care sa se bazeze pe un consens al celei mai mari parti a Parlamentului.

Intrebat pentru ce fel de regim statal ar opta in acest context, Tariceanu a raspuns ca: "Eu as opta pentru monarhie, pentru ca eu cred ca monarhia ne-ar aduce mari avantaje, in plan intern si in plan extern, enorm de multe avantaje. In primul rand pentru ca in plan intern am avea in monarh o persoana, o institutie care nu are legaturi partinice cu cei de pe scena politica, deci este detasat. (...) Anul trecut, vazandu-l pe Regele Mihai in Parlament, cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, nu a dat altceva decat impresia unui adevarat om de stat", a sustinut Tariceanu, completand ca acesta a tinut "un discurs al problemelor reale ale Romaniei".