Vocea Rusiei afirma ca stenogramele din cazul Sorin Blejnar, in care a fost interceptata si o convorbire cu presedintele Traian Basescu, arata ca o serie de persoane din serviciile secrete au intors armele "impotriva 'nasului de suflet' de la Cotroceni".

Editorialistul Valentin Mandrasescu afirma ca nu poate fi sustinuta teza potrivit careia Traian Basescu a fost interceptat in timp vorbea pe o linie telefonica nesecurizata.

"In anumite circumstante, presa din Romania este socant de cinica, dar cateodata da dovada de o naivitate debordanta. Am aflat cu stupefactie ca exista analisti politici si jurnalisti cu serioasa experienta in domeniu care incearca sa convinga publicul cititor ca Traian Basescu a fost interceptat in timp ce 'vorbea pe o linie publica' care nu a fost securizat", afirma acesta, intr-un articol intitulat "Scandalul stenogramelor: un test pentru Victor Ponta".

"Presedintele unei tari civilizate nu are cum sa utilizeze o linie nesecurizata, chiar daca, prin absurd, si-ar fi dorit in mod special sa faca acest lucru. Mai mult, o citire atenta a stenogramelor sugereaza ca Traian Basescu discuta cu Sorin Blejnar ca si cum ar fi folosit o linie securizata si ferita de la interceptari. Daca presedintele ar fi fost constient de riscul ca stenogramele discutiilor sale cu seful ANAF vor ajunge sa fie citite la Antena 3 la o ora de maxima audienta, este improbabil sa fi folosit acelasi limbaj si sa fi abordat aceleasi subiecte", argumenteaza acesta, concluzionand: "cineva (de fapt, mai multi 'cineva') din 'servicii' au intors armele impotriva 'nasului de suflet' de la Cotroceni".

In opinia autorului, scenariul ideal pentru Cotroceni ar fi ca procurorul Marian Drilea, care instrumenteaza acest dosar, sa fie dat afara din magistratura si sa se aleaga cu un dosar penal, pentru a da astfel o pedeapsa "exemplara pentru cei care au organizat scurgerile de informatii care ar putea afecta interesele presedintelui".

O parte a sustinatorilor USL, continua aceasta, il privesc pe Marian Drilea ca pe un erou in lupta cu Traian Basescu si este important ca acesta sa scape "fara nici un fel de consecinte", pentru a demonstra si pentru alte persoane din "sistem" ca "participarea la actiuni indreptate impotriva intereselor politice ale presedintelui este o metoda de a deveni erou si nu un urmarit penal, expus unui constant linsaj mediatic".

Care este, in opinia Vocei Rusie, testul pentru Victor Ponta:

  • "Pe surse se vehiculeaza intens informatia conform careia premierul a fost acuzat de persoane influente din cadrul PSD de colaborare tacita cu Traian Basescu.
  • Daca Victor Ponta nu va intreprinde (tacit) masuri (informale) pentru protectia celor care au organizat interceptarile si scurgerea stenogramelor, atunci aceste acuzatii vor deveni mult mai credibile, cu consecinte nefaste pentru premier si echipa de sustinatori ai acestuia din cadrul PSD.
  • Aceasta perspectiva deja i-a fost semnalata premierului prin intermediul interventiilor televizate si textelor scrise de analistul politic Bogdan Chiriac, care deseori spune cu voce tare ceea ce gandesc unele persoane marcante din cadrul "aripii radicale" a USL
  • Miza jocului devine din ce in ce mai mare pe masura ce jucatorii constientizeaza ca in curand ar putea urma publicarea unor stenograme deosebit de interesante".