Jurnalistul Rares Bogdan si analistii Daniel Barbu si Vlad Nistor se numara printre persoanele nominalizate, vineri, de presedintele PNL Crin Antonescu drept posibili candidati la parlamentare. Ei se alatura unui grup tot mai mare de oameni legati direct sau indirect de companii media, in special de televiziunile de stiri Romania TV, Realitatea TV si Antena 3, propusi sa candideze pentru Parlament din partea USL. Pintre acestia se mai numara Dan Voiculescu, Sorin Rosca Stanescu, Sebastian Ghita, Gabriela Firea.

Dan Voiculescu, Sebastian Ghita, Sorin Rosca StanescuFoto: Colaj foto

Printre oamenii de media care candideaza sau carora, pana acum, doar li s-a propus sa candideze din partea USL se numara proprietari sau manageri de televiziune si presa, analisti si comentarori prezenti cvasi-permanent in studiourile de filmare, fosti sau actuali realizatori TV.

Oameni care prin activitatea lor in spatiul mediatic influenteaza direct opinia publica si care au fost anuntati, pana acum, drept candidati siguri sau posibili din partea USL, in alegerile parlamentare:

Rares Bogdan - Vineri, presedintele PNL Crin Antonescu l-a nominalizat pe Rares Bogdan printre posibilii candidati ai partidului. Rares Bogdan este directorul ziarului Ziua de Cluj si jurnalist Realitatea TV. In august 2011, a preluat managementul statiilor locale Realitatea TV. In ultimul sau editorial din Ziua de Cluj, in care anunta intalniri directe intre jurnalistii de la ziar si locuitorii orasului, noteaza la final: "Chiar daca se apropie campania electorala si poate anumiti candidati din zona sunt dornici sa stea la randul lor cu oamenii din zona Mehedinti-Manastur, vreau sa ii rog respectuos sa incerce sa se abtina sa participe la aceste intalniri. Ele nu sunt facute in scopuri politice". La Cluj si-a anuntat candidatura, ca independent, si jurnalistul Liviu Alexa care scrie vineri pe blogul sau ca un al treilea jurnalist clujean, Ion Novacescu, va candida din partea PPDD.

Vlad Nistor - Vineri, presedintele PNL Crin Antonescu l-a nominalizat pe Vlad Nistor printre persoanele dorite de partid in alegeri. Informatii despre candidatura sa au fost vehiculate de mai multa vreme. Profesorul Vlad Nistor, cunoscut ca director al Institutului Diplomatic Roman, este presedintele Senatului Universitatii Bucuresti, calitate in care, intre altele, s-a numarat printre semnatarii unei scrisori catre liderii UE in care autorii argumentau ca in Romania nu avea loc o lovitura de stat. A inceput sa lucreze cu diverse institutii media inca din 2003 (ca realizator Realitatea TV), iar in 2012 este o prezenta comuna, in calitate de analist, la posturile de stiri. A semnat editoriale in Cotidianul si, anul acesta, in Evenimentul Zilei.

Daniel Barbu - Vineri, presedintele PNL Crin Antonescu l-a nominalizat pe Daniel Barbu printre persoanele dorite de partid in alegeri. Profesorul universitar Daniel Barbu este o prezenta aproape nelipsita la televiziunile de stiri in ultima vreme, in special la Antena 3 si Romania TV. S-a numarat printre cei numiti de Crin Antonescu in posturi de consilieri prezidentiali, in perioada cand seful PNL a fost presedinte interimar.

Dan Voiculescu - fondatorul Partidului Conservator (fost Umanist) si fondatorul grupului Grivco si al trustului Intact, acesta din urma fiind condus de fiica sa, Camelia Voiculescu. Trustul detine, intre altele, posturile Antena 1 si Antena 3, Radio Zu, Gazeta Sporturilor, Jurnalul National. Este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania, confirmat de justitie drept colaborator al Securitatii. In iunie, a demisionat din functia de Senator, invocand oficial faptul ca i-a fost respins un proiect de lege. Pierzand calitatea de senator, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stramutat un dosar in care acesta era judecat catre Tribunalul bucuresti. PC a anuntat pe 16 octombrie ca Dan Voiculescu candideaza pentru un nou mandat de senator.

Sorin Rosca Stanescu - Om de presa cu peste 40 de ani vechime si autodeclarat colaborator al Securitatii, Sorin Rosca Stanescu este cunoscut cel mai bine pentru activitatea sa la ziarul Ziua, inchis la inceputul lui 2010. Numele ziarului Ziua se leaga de numeroase controverse si acuzatii de santaj si de numele unor oameni de afaceri precum Dinu Patriciu sau Sorin Ovidiu Vantu. Sorin Rosca Stanescu s-a retras, pentru scurt timp, de pe scena publica in urma unui scandal din 2009, in care, impreuna cu Bogdan Chirieac, aparea pe inregistrarea unei discutii in care cei doi il amenintau pe seful ANI, Catalin Macovei. Avea sa fie "interzis" la Realitatea TV, dar a reaparut nu dupa mult timp. In prezent, apare ca invitat in emisiuni televizate si semneaza materiale in Jurnalul national, pe DCNews.ro, pe propriul site. Crin Antonescu a anuntat ca posibila candidatura acestuia inca de la inceputul lunii.

Sebastian Ghita - Om de afaceri din Ploiesti, a ajuns in prim planul peisajului media in 2010, cand a preluat managementul Realitatea TV - inceputul unui imens scandal soldat cu ruperea postului in doua si aparitia Romania TV, post detinut de Ghita. Pe 16 octombrie, Victor Ponta a anuntat ca Sebastian Ghita va candida din partea USL pentru Camera Deputatilor.

Gabriela Vranceanu Firea - candideaza la parlamentare pentru un post de senator, la propunerea PSD Ilfov, potrivit unui anunt facut in prima parte a acestei luni. Ea si-a anuntat inscrierea in PSD pe 23 septembrie, in prealabil ea anuntand oficial ca paraseste trustul Intact. Gabriela Firea a lucrat in TVR pana in 2000, cand a preluat pozitia de purtator de cuvant al Guvernului, iar din 2001 a lucrat in trustul Intact, mai intai la Antena 1, apoi ca sefa a grupului de ziare format in jurul Saptamanii Financiare, iar apoi ca realizatoare de emisiuni la Antena 3. In prima parte a acestui an a realizat o emisiune de weekend la Antena 1.