Presedintele PNL Crin Antonescu a anuntat vineri, dupa sedinta conducerii centrale a partidului, ca PNL si-a definitivat candidaturile pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, fiind acceptate derogari de vechime pentru 26 de persoane, intre care Gigi Becali, Victor Ciorbea, profesorii Daniel Barbu si Vlad Nistor, jurnalistul Rares Bogdan si regizorul Sorin Iliesiu, pentru ca acestia sa candideze din partea liberalilor.

Declaratiile lui Crin Antonescu:

  • S-au solicitat o serie de derogari de vechime pentru un numar de 26 de persoane care au fost propuse pentru a candida pe listele PNL. Sunt derogari de vechime, care sunt reglementate in statutul PNL.
  • Aceste derogari au fost votate si in Biroul Politic Central si in Consiliul National Executiv. In BPC au fost adoptate cu doar doua abtineri - si imi fac datoria sa precizez ca unul dintre ele este dl Varujan Vosganian -, iar in CNEx cu unanimitate, dar dl Vosganian nu se mai afla in sala la momentul votului, asa ca poate fi socotit la abtineri.
  • Printre aceste derogari se numara si nominalizarea lui Gigi Becali. Mai sunt si Daniel Barbu, Vlad Nistor, Rares Bogdan, Sorin Iliesiu, Victor Ciorbea. Pentru Petre Roman nu a fost nevoie, el avea vechime in partid.
  • Am discutat despre liste, avem validata componenta acestor liste, pe colegii uninominale.
  • Dintre chestiunile de interes public, dl senator Ioan Ghise a ramas pe colegiul sau, in judetul Brasov, va candida pentru Senat pentru USL si PNL il considera unul dintre cei mai buni parlamentari ai sai, exprimand cu curaj, cu consecventa, chiar si in formele sale de protest, lucruri pe care le sustinem si noi toti liberalii ceilalti. Aceasta candidatura a fost acceptata si de presedintele organizatiei Brasov, Aristotel Cancescu, care initial avusese rezerve in legatura cu aceasta chestiune.
  • Avem nume noi, speram sa avem cel putin o treime din corpul parlamentar liberal alcatuit din oameni care nu au mai fost in Parlament.

El a adaugat ca aproape toti cei care sunt acum parlamentari si-au pastrat colegiul in care vor candida pentru un nou mandat.

Potrivit acestuia, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu va candida acolo unde a ales, la Bucuresti, iar pentru asta liberalii au refacut negocierea cu PC, Petre Roman va candida pentru functia de deputat intr-un colegiu din municipiul Brasov, citeaza Agerpres.

George Becali urmeaza sa candideze in Sectorul 6 al Capitalei, iar fostul premier Victor Ciorbea in Sectorul 2 al Capitalei.

Dintre fostii membri PDL, senatorul Ovidiu Marian va candida pentru PNL la Arad, Mihaela Popa la Iasi, Calin Potor la Alba, Octavian Bot in Bucuresti, Iosif Secasean la Caras Severin, iar Dumitru Pardau la Suceava.

In legatura cu propunerile facute de filiala Sectorului 1 care a fost demisa vineri, din 4 au ramas trei, Ludovic Orban, Calin Popescu-Tariceanu, Diana Tusa, iar Cristi Dumitrescu a fost inlocuit cu Vlad Nistor.

Fostul ziarist Sorin Rosca Stanescu va candida la Senat intr-un colegiu din Dambovita, iar Honorius Prigoana nu este printre candidatii PNL la aceste alegeri.

De asemenea, Antonescu a mai anuntat ca s-a mai decis, tot in unanimitate, ca Rares Manescu (primarul Sectorului 6, n.r.) sa fie coordonatorul national al campaniei electorale a PNL pentru alegerile parlamentare.