STIRE ACTUALIZATASenatul a adoptat luni, cu 59 de voturi pentru si 3 abtineri, proiectul de hotarare privind infiintarea comisiei de analiza privind activitatea desfasurata de autoritatile si institutiile publice in cazul votului de la referendumul din 29 iulie, informeaza Agerpres. Comisia va fi formata din 4 senatori PSD - Severin Georgica, Toni Grebla, Ion Chelaru, Lazar Sorin Constantin, 2 din partea PNL Ioan Ghise si Cristian David, un senator UDMR - Albert Almos si unul UNPR - Vasile Nedelcu.

Comisia ar fi trebuit sa fie formata din 11 membri, dar grupul PDL a decis sa nu desemneze niciun senator si s-a retras de la vot.

Comisia a fost infiintata ca urmarea a unei solicitari inaintate luni Biroului permanent al Senatului de 34 de senatori PSD si 22 PNL, se verificare a "abuzurile semnalate" in cercetarile desfasurate de organele statului in cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, anunta Agerpres.

Potrivit solicitarii grupurilor PSD si PNL din Senat, comisia nu va avea ca scop anchetarea procurorilor, ci isi propune sa verifice sesizarile cetatenilor si autenticitatea lor si sa ia in considerare "posibilele fapte ilicite" ale procurorilor si sa faca lumina in aceasta chestiune prin audierea cat mai multor votanti nemultumiti de modul cum au fost facute cercetarile de catre politie, DNA si Parchetul de pe langa ICCJ.

Constatarile, concluziile si propunerile comisiei vor face obiectul unui raport care va fi depus la Biroul permanent pana la data de 15 noiembrie 2012.

"Exista un numar ingrijorator de sesizari din partea cetatenilor referitoare la abuzurile savarsite de procurori ulterior desfasurarii referendumului. Cercetarile Parchetului de pe langa ICCJ si Justitiei si ale DNA au vizat modul in care acestia au votat. Astfel, intr-o serie de localitati, cetatenii sustin ca au fost agresati de procurori, scosi din biserica, pusi sa jure cu mana pe Biblie. O astfel de conduita din partea autoritatilor statului este inadmisibila si cu atat mai periculoasa cu cat pune la indoiala insusi statutul statului de drept al Romaniei", se arata in nota de fundamentare.