Legea care reglementeaza majorarea indemnizatiei pentru mame a parcurs toate etapele legale si regulamentare ale procedurii legislative, urmand ca pe 4 octombrie sa fie inaintata presedintelui Romaniei in vederea promulgarii, sub semnatura presedintelui Camerei Deputatilor.

Potrivit unei precizari a Camerei Deputatilor, citate de Mediafax, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala ( PLx 95/ 2012) a fost adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, in sedinta de plen din 25 septembrie 2012.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, legea adoptata de Camera Deputatilor, cu privire la care Senatul s-a pronuntat ca prima Camera sesizata, semnata de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului, se comunica inainte de a fi trimisa spre promulgare, Guvernului, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Avocatului Poporului, si se depune la Secretarul general al Camerei Deputatilor si Secretarul general al Senatului in vederea exercitarii dreptului de sesizare a Curtii Constitutionale, se precizeaza in comunicat.

Pentru legile adoptate in procedura de urgenta, asa cum este si cazul PLx 95/2012, termenul pentru exercitarea dreptului de sesizare a Curtii Constitutionale este de 2 zile de la data aducerii la cunostinta atat senatorilor, cat si deputatilor. Depunerea legii la Secretarii generali ai celor doua Camere si comunicarea acestui fapt catre senatori si deputati a avut loc in data de 2 octombrie. Potrivit Regulamentelor celor doua Camere, termenul de sesizare a Curtii Constitutionale curge de la data comunicarii acestui fapt deputatilor, respectiv de la data anuntarii in plen, in cazul procedurii prevazuta de Regulamentul Senatului, se precizeaza in comunicat.

Potrivit programului de lucru aprobat, Senatul a avut programate activitati in comisii si, respectiv, in circumscriptiile electorale in perioada 26 septembrie - 1 octombrie, prima sedinta de plen avand loc in data de 2 octombrie. Ca urmare, respectivul proiect de lege a parcurs toate etapele legale si regulamentare ale procedurii legislative urmand ca, in data de 4 octombrie, legea sa fie inaintata presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii, sub semnatura presedintelui Camerei Deputatilor.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declarase luni, 1 octombrie, ca nu stie de ce presedintele Traian Basescu nu a promulgat legea adoptata pe 25 septembrie de Camera Deputatilor privind majorarea indemnizatiei la 85% de la 75% din cuantumul venitului net, in texul acesteia fiind prevazuta aplicarea incepand de la 1 octombrie.

Ea si-a cerut scuze pentru faptul ca l-a invinovatit pe presedintele Traian Basescu pentru intarzirea promulgarii legii care majoreaza indemnizatia mamelor si a explicat ca abia ulterior a aflat ca acest proiect de lege mai trebuie aprobat si de catre Senat.