Premierul Victor Ponta, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles cu ocazia congresului Partidului Socialistilor Europeni (PES), ca oficialii europeni, inclusiv cei din familia socialistilor europeni, au fost "foarte mintiti" de reprezentantii PDL si, dupa ce s-au lamurit de acest lucru, au dovedit acum o schimbare importanta de ton, informeaza Agerpres.

Premierul a detaliat ca sunt la mijloc "foarte multe minciuni" la adresa guvernantilor USL, intre acestea fiind o asa zisa intentie a acestora de a nu respecta deciziile Curtii Constitutionale sau sa faca schimbari in justitie, ceea ce s-a dovedit fals.

"Vreau sa comentez extrem de pozitiv si pozitia mult imbunatatita a presedintelui Comisiei Europene, dl. Barosso, a presedintelui Parlamentului European. E foarte clar pe de o parte, sigur, lucrurile pe care noi nu le-am facut bine. Decizia mea foarte clara insa de a fi receptiv la criticile europene, de a demonstra respectarea deciziilor Curtii Constitutionale a contribuit foarte mult. In al doilea rand, au fost si foarte multe dezinformari evidente si va dau exemple foarte clare: realmente, aici au fost informati de catre colegii de la PDL ca o sa schimbam judecatorii Curtii Constitutionale. Acum s-a dovedit ca nu i-am schimbat. Au fost acuzatii directe ca o sa schimbam procurorul general si procurorul sef al DNA. Acum s-a dovedit ca a fost o minciuna, desi dl Antonescu a fost presedinte, eu am fost ministru al Justitiei, nu ne impiedica nimic sa facem lucrul acesta. S-a vorbit foarte mult aici, la Bruxelles si au fost informati de catre colegii de la PDL despre faptul ca nu vom respecta deciziile Curtii Constitutionale. Le-am respectat, desi, sigur, nu am fost foarte fericiti sa facem lucrul acesta", a declarat Victor Ponta.

Premierul roman a adaugat ca s-a mai vorbit "enorm de mult" de voturile fraudate si a aratat ca s-a comunicat in mod oficial faptul ca 55.000 de CNP-uri vor fi verificate.

"Sigur, nu e bine 55.000, dar de la 55.000 pana la doua milioane, este cam diferenta intre un laureat al Premiului Nobel si doamna europarlamentar care a facut afirmatia. Au fost enorm de multe minciuni, motiv pentru care atat reprezentantii familiei politice cat si ai structurilor europene sunt mult mai bine informati acum. Asta le permite sa fie acum mult mai echilibrati in declaratiile pe care le-au facut. Am apreciat foarte mult ca si doamna comisar Reding a evitat in ultimul timp sa mai fie atat de implicata politic. Si asta e un lucru foarte bun", a declarat premierul.

Victor Ponta a precizat ca isi doreste ca Romania sa aiba o relatie foarte buna cu institutiile europene si spera ca "toate lucrurile care au fost neclare sa fie clarificate, fara a pretinde ca toata dreptatea este de partea mea, ci pur si simplu pas cu pas, discutand de fiecare ingrijorare in parte. Asta explica o schimbare importanta de ton si este spre binele Romaniei acest lucru, nu spre binele ca prim-ministru. Romania are nevoie de o relatie cat mai buna cu institutiile europene, fie ca vorbim aici de reprezentarea noastra la nivel european, de fondurile europene, vorbim de bugetul 2014 - 2020, fie ca vorbim de rolul pe care il va avea Romania in viitoarele decizii, fie ca e vorba de Uniunea Bancara, fie ca e vorba de Pactul Fiscal."