Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seara, la Bruxelles, dupa intalnirea cu presedintele PE, Martin Schulz, raspunzand unei intrebari, ca decizia finala in cazul candidaturii lui Leonard Orban pentru o functie la Curtea Europeana de Conturi apartine plenului Parlamentului European, informeaza Mediafax. Premierul roman a precizat ca Orban a fost "o victima inocenta" a unor dispute politice.

Intrebat daca ia in calcul alta candidatura dupa respingerea lui Leonard Orban pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi de catre Comisia de Buget din PE, Ponta a raspuns ca decizia in cazul acestuia o ia plenul Parlamentului European.

"Domnul Orban este un tehnocrat, a fost si in echipa domnului Barroso", a spus Ponta.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit aviz negativ, miercuri seara, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeana de Audit, el a primit 14 voturi "impotriva" si 12 voturi "pentru".

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a afirmat miercuri ca nominalizarea lui Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, pentru ocuparea functiei de membru al Curtii Europene de Conturi, va deschide o noua pagina in incalcarea legislatiei comunitare de catre Romania, de data aceasta a Tratatului de Functionare a Uniunii Europene.

Purtatorul de cuvant al Curtii Europene de Audit, Aidas Palubinskas, a declarat vineri, pentru Mediafax, ca experienta profesionala ca auditor nu este o cerinta obligatorie a Tratatului UE, in cadrul institutiei de la Luxemburg fiind mai multi membri care nu detin in CV aceasta calificare sau experienta.