Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, scrie pe blogul sau, intr-o postare despre regulile parlamentarilor, ca luna aceasta mandatul unui parlamentar roman a fost revocat ca urmare a constatarii starii de incompatibilitate dat de Agentia Nationala de Integritate, referindu-se la cazul lui Sergiu Andon, afirmand ca ANI stabilieste noi standarde in viata publica.

"Parlamentarii din Europa sunt evaluati cu atentie din ce in ce mai mare de institutiile publice, de presa si alegatori", incepe articolul Martin Harris, care afirma ca ambasada a dezbatut chestiunea integriatii saptamana trecuta, cand o delegatie parlamentara din Marea Britanie a vizitat Bucurestiul.

El a amintit de strategia nationala anti-coruptie din Romania - "reformarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor, adoptarea unui cod etic pentru parlamentari, si colaborarea cu Consiliului Europei si GRECO".

"Orice campania anti-corupite are nevoie de sprijin clar de la conducerea tarii. Parlamentarii trebuie sa arate nu numai ca se supun acelorasi legi ca ceilalti, dar ca merg mai departe si respecta cele mai inalte standarde de integritate ca lideri ai tarii lor. Altfel, reputatia parlamentului sufera, precum si calitatea democratiei", noteaza Harris.

In incheiere el vorbeste despre o astfel de campanie in tara sa. "Una dintre cele mai puternice modalitati de tragere la raspundere in UK in ultimii ani a fost un website care iti permite sa urmaresti exact ce spune parlamentarul ales de tine, cum voteaza, cat de des ia parte in dezbateri. Un parlamentar a descris-o ca 'probabil cel mai bun catalizator de schimbare politica in tara'", spune ambasadorul.