Adriean Videanu a prezentat intr-o emisiune la Money Channel cele trei masuri principale ale programului economic al ARD pentru campania electorala: Reducerea cotei unice de la 16% la 12%, reducerea contributiilor sociale la angajatori si ale angajati, precum si cresterea salariului minim net pe economie la nivelul 900 - 1.000 lei, fata de 740 lei acum.

"Noi propunem in primul rand o reforma a fiscalitatii avand trei elemente principale, a spus Adriean Videanu. El spune ca aceste masuri vor genera un impact suportabil pentru deficitul bugetar, dar in acelasi timp vor da un impuls care se va traduce cu aproximativ 1%, crestere economica.

Videanu a mai spus ca majorarea salariului minim este de fapt mai mult formala, pentru ca studiile releva faptul ca veniturile salariale minime reale sunt mai mari. Diferenta este acoperita din economia subterana, iar aducerea acestuia la 1.000 de lei ar reprezenta o protectie aplicata categoriilor celor mai defavorizate, cu veniturile cele mai mici.

Cresterea salarialului minim si reducerea cotei unice se va realiza concomitent si va conduce la cresterea masei monetare in circulatie. Conform unor studii citate de Videanu, banii astfel pusi la dispozitia salariatilor se vor duce in proportie de 30% catre plata datoriilor la banci, 63% in consum si o cota mica, de doar 7% reprezinta economisirea.

Efectele acestor doua masuri sunt limitate asupra bugetului, conform declaratiilor lui Videanu, de doar 0,2% din PIB in primul an de aplicare. Pentru 2013, reducerea cotei unice ar putea conduce la o crestere economica de 4%, fata de 2,7% - 3%, scenariu de baza luat in calcul pentru anul viitor, a mai spus Videanu.

Reamintim ca premierul Ponta a anuntat saptamina trecuta ca USL va pastra cota unica de impozitare de 16% daca va ramine la guvernare.