Premierul Victor Ponta a declarat intr-un interviu acordat publcatiei franceze Le Monde ca rata de participare si rezultatul referendumului il fac sa spuna ca poate a actionat "intr-o maniera impetuoasa si pripita" insa a raspuns asteptarilor populatiei. Intrebat daca are regrete fata de evenimentele din ultimele luni, in contextul in care a trebuit sa isi explice actiunile in fata Comisiei Europene, seful Executivului a declarat "desigur. Am fi putut sa actionam diferit. Exista lectii pozitive si negative de invatat". Ponta a mai precizat, in cadrul interviului, ca el este "cel care, in final, a decis sa normalizeze situatia cu presedintele", arata Le Monde (articol cu plata).

Premierul a mai declarat ca va lucra "de doua ori mai mult, nu doar pentru aplicarea programului meu politic, dar si pentru a reparara reputatia Romaniei. Am actionat in conformitate cu normele si cultura noastra politica. Evident, agresivitatea disputelor noastre politice a surprins Comisia Europeana si europenii."

Intrebat daca analizeaza daunele pe care le-a suferit imaginei Romaniei, Ponta a raspuns: "A fost o mare problema sa explicam actiunile. Am fost uimit sa fiu prezentat, in special in Le Monde, ziar pe care l-am citit mereu, ca o persoana care nu respecta valorile europene. Eu sunt cel care, in final, a decis sa normalizeze situatia cu presedintele. Vom avea alegeri legislative la inceputul lunii decembrie.

Nu vor mai aparea confuzii, ci o revenire la normalitate. Inteleg ca razboiul politic a afectat ambele parti si chiar si tara. Interesele natiunii trebuie sa primeze. Potrivit sondajelor, vom avea majoritate absoluta dupa alegeri. Voi fi, probabil, mai destins si voi acorda o atentie mai mica sfarsitului mandatului lui Basescu. El isi incheie cariera politica, eu o incep pe a mea."

In ceea ce priveste declaratiile politicienilor europeni la adresa Romaniei, Victor Ponta a reiterat faptul ca, in opinia sa, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a fost corect si echilibrat acesta jucand "un rol de mediere foarte important pentru readucerea Romaniei la o situatie de normalitate". Pe de alta parte, prim-ministrul a aratat, referindu-se la declaratiile comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, ca "alte puncte de vedere au fost exagerate si partizane. Nu pot sa accept expresia 'lovitura de stat'. O lovitura de stat data de 8,5 milioane de persoane, asa ceva nu exista. Aceasta situatie nu este in alb si negru, cu un nevinovat si un vinovat. A fost o batalie politica foarte sangeroasa. Am luat decizia, din punctul meu de vedere, sa ii pun capat".

Intrebat daca exista un unct comun intre el si omologul maghiar Viktor Orban, si anume o maniera similara de a "brutaliza" institutiile, Ponta a afirmat ca are ghinionul de a purta prenumele de Victor. "Cu tot respectul pe care il port (premierului Ungariei - n.r.), opiniile noastre sunt complet diferite. Sunt primul prim-ministru roman care nu are un trecut in perioada comunismului. Sper sa reprezint finalul perioadei de tranzitie postcomuniste. Vreau sa redau institutiile controlului popular, si nu sa le brutalizez", a declarat premierul Ponta.

Ponta a mai adaugat ca in 8 ani de mandat, presedintele Basescu a acumulat prea multa putere, reusind sa concentreze executivul, justitia si "intr-o oarecare masura, ramura legislativa"si ca, de indata ce a preluat functia de prim-minstru, a simtit o cerere puternica de separare a puterilor.

Intrebat cum comenteaza criticile presei germane, pe care a acuzat-o ca ar fi infiltrata de Securitate, Ponta a afirmat ca a exagerat. "I-am adresat asta unui jurnalist anume si am regretat lucrul acesta. Sunt obisnuit sa fiu criticat, insa acesta n-a acuzat de crima. Era vorba de un prieten care a murit in urma cu 12 ani", a declarta seful executivului.

Jurnalistul Le Monde a adus in discutie si problema plagiatului, intrebandu-l pe premier daca se face vinovat de acuzatiile aduse. Ponta a reiterat ca acuzatiile sunt false, fiind rezultatul conflictului politic cu presedintele Basescu. Ponta a aratat ca lucrarea sa a respectat criterile in vigoare in 1999.