Plenul Senatului a respins, luni, propunerea de lege prin care ar fi urmat sa fie instalate, in sectiile de votare, camere video, anunta Agerpres.

Senatorii au aprobat, cu 49 de voturi pentru, 13 impotriva si trei abtineri, raportul de respingere a propunerii de lege, formulat pe 19 iunie de Comisia juridica.

Potrivit propunerii legislative, camerele de supraveghere video ar fi fost instalate in fiecare sectie de votare, astfel incat sa acopere intreaga sala, cu exceptia cabinelor de vot.

In textul propunerii de act normativ se prevedea faptul ca valoarea camerelor de supraveghere ar fi trebuit sa fie suportata de la bugetul alocat alegerilor.

In expunerea de motive, initiatorii subliniau faptul ca instalarea camerelor video in sectiile de votare ar diminua suspiciunile legate de furtul voturilor sau votul multiplu.

De asemenea, initiatorii au amintit si faptul ca elevii au fost supravegheati video in timpul examenului de bacalaureat.

''Daca aceste camere de supraveghere video ar fi fost instalate la Paris, in toate sectiile de votare, nu ar mai fi existat suspiciuni cu privire la numarul persoanelor care si-au exprimat optiunea pentru un candidat sau altul. (...) Si elevii claselor a XII-a care au participat la examenul de bacalaureat, fara a concura cu nimeni pe vreun loc, au fost supravegheati video, organizatorii examenului considerand ca intimitatea lor nu este incalcata'', sustineau initiatorii propunerii de lege.

Propunerea de lege a fost initiata de deputatii PDL Viorel Arion, Gheorghe Ciobanu, Marius Cristinel Dugulescu, Petru Movila, Silviu Prigoana, Valeriu Tabara, de cei apartinand grupului minoritatilor nationale, altele decat UDMR, Stefan Buciuta (UUR) si Miron Ignat (CRLR), precum si de deputatul independent Mircia Giurgiu.

Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, iar legea are un caracter ordinar.