Biroul Permanent al Senatului a decis amanarea discutiei privind incetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu, la solicitarea liderului de grup al PNL, pentru lamuriri suplimentare din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, relateaza Mediafax.

Mircea DiaconuFoto: AGERPRES

Vicepresedintele Senatului Laurentiu Chirvasuta a precizat ca solicitarea de amanare a fost formulata de liderul de grup al PNL, Mario Oprea, fiind invocat faptul ca ar fi necesare documente suplimentare din partea Inaltei Curtii de Casatie si Justitie.

"S-a amanat in ideea de a mai primi inca o hotarare definitiva, deci dumnealui mai asteapta inca o hotarare definitiva din partea instantei (...) Pentru suspendarea dumnealui am luat la cunostinta cu data de 16 iunie si pentru a se vota in plen s-a decis pentru saptamana viitoare", a explicat Chirvasuta, precizand ca subiectul va mai fi discutat din nou luni in sedinta Biroului Permanent.

In 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ in legatura cu incompatibilitatea in care s-ar fi aflat pe atunci senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan si functia de director al Teatrului Nottara din Bucuresti. ANI a reclamat totodata si un posibil conflict de interese in care s-ar fi aflat Diaconu, care, din pozitia de director al teatrului, a promovat-o pe sotia sa in functia de regizor artistic al institutiei, realizand, potrivit procurorilor, "in mod direct un folos material pentru sotia sa".

Pentru aceste fapte procurorii au inceput, in 4 ianuarie 2012, urmarirea penala impotriva lui Diaconu.

In 18 iunie, Diaconu a luat la cunostinta de extinderea cercetarilor in cazul sau, iar a doua zi si-a dat demisia din functia de ministru al Cuturii.

Demisia sa a survenit hotararii irevocabile a instantei supreme, potrivit careia Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil, intrucat a fost simultan senator si director al Teatrului Nottara.

Conform legii, cei declarati in incompatibilitate trebuie sa renunte la functia pe care o ocupa si nu mai pot fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de trei ani.