Persoanele condamnate definitiv, arestate preventiv, trimise in judecata sau care au averi disproportionate, care au incheiat contracte netransparente cu statul, au colaborat cu Securitatea, au trecut de la un partid la altul nu vor putea candida din partea ARD, potrivit codului etic al aliantei, prezentat duminica de vicepresedintele PDL Monica Macovei, relateaza Mediafax.

Codul contine criteriile de integritate in baza carora vor fi desemnati candidatii comuni la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Macovei a enumerat mai multe seturi de criterii pentru viitorii candidati ai ARD si care se refera la latura penala, incompatibilitati, colaborarea cu Securitatea, morala publica si traseismul politic.

Monica Macovei a spus ca nu vor putea fi candidati din partea ARD cei care au fost condamnati definitiv, arestati preventiv sau trimisi in judecata si cei in privinta carora exista indicii temeinice ca ar fi savarsit infractiuni sau ar fi fraudat votul.

"Comparand cu USL, aceste criterii sunt diferite. La USL probabil modelul de candidat USL e senatorul Catalin Voicu. USL face zid in jurul celor cercetati penal", a sustinut Macovei.

Ea a aratat ca nu vor putea candida din partea ARD nici cei pentru care ANI a trimis catre instanta constatari privind posesia unor averi disproportionate in raport cu venitul sau cei pentru care exista solutii definitive in instante cu privire la averile disproportionate.

"Nu vom avea candidati aflati in conflicte de interese, nici candidati care au incheiat ilegal, netransparent contracte de afaceri cu institutiile publice", a spus Macovei.

Ea a precizat ca ARD mai are un criteriu privind necolaborarea cu Securitatea.

"Nu sunt pe lista candidati cu hotarari definitive si irevocabile de colaborare cu Securitatea. Daca exista suspiciuni, proceduri in curs in instante - nici acestia nu sunt pe lista", a spus Macovei.

Ea a aratat ca un alt criteriu se refera la morala publica, ARD nepromovand candidati care au incalcat grav morala publica, nici candidati care prin imaginea lor afecteaza imaginea aliantei.

Un alt criteriu priveste trasesimul politic, ARD neavand candidati care au practicat in mod repetat traseismul politic. Macovei a spus ca acest criteriu ii are in vedere inclusiv pe cei care au trecut a doua oara de la un partid la altul si a mentionat ca se va interzice candidatura celor care au trecut de la o formatiune din cadrul ARD la alta formatiune din cadrul ARD.

Macovei a spus ca aceste criterii vor fi trimise presedintilor celor trei formatiuni care constituie ARD - PDL, FC si PNTCD.

"Fiecare formatiune va avea aceste criterii si le va aplica cand isi face lista, apoi va trimite Comisiei de etica lista. Cerem si documente cum sunt declaratia de avere si de intrese completata in forma ANI, CV detaliat, inclusiv cu competentele candidatilor in raport de comisiile parlamentare, iar celor care azi sunt parlamentari le cerem sa spuna ce au facut patru ani. Cerem declaratie pe propria raspundere ca nu au colaborat cu Securitatea sau ca nu au detinut functii politice retribuite in aparatul PCR", a spus Macovei.

Monica Macovei a mentionat ca aceasta Comisie de etica este formata din 5 membri, ea detinand functia de presedinte. Potrivit lui Macovei, decizia privind candidaturile se va lua in cadrul Comsiei prin vot.

Ea a mai spus ca exista posibilitatea ca aceste criterii sa nu fie bine primite de catre membri ai ARD.

"Rolul meu e sa aplic criteriile. S-ar putea sa existe ostilitate, suparari, insulte, calomnii, nu ma intereseaza. Rolul meu e sa merg inainte si sa aplic aceste criterii. PDL a fost intru totul de acord cu aceste ciriterii", a mai spus Macovei.

Vasile Blaga (PDL), Mihai Razvan Ungureanu (Forta Civica) si Aurelian Pavelescu (PNTCD) au semnat, duminica, protocolul Aliantei partidelor de dreapta, la sediul central al PDL. Ulterior, cererea de inregistrare a Aliantei a fost depusa la Biroul Electoral Central de catre prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda.

Conform protocolului, denumirea completa a aliantei electorale este "Alianta Romania Dreapta", cu denumirea prescurtata "ARD" si are ca sigla conturul stilizat al unei inimi, in interiorul careia sunt inscrise initialele "ARD", sub care se afla denumirile prescurtate ale celor trei partide PDL-FC-PNTCD.