Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Murighiol, ca a vorbit cu secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea, solicitandu-i sa se gandeasca de multe ori inainte de a veni cu un proiect de genul celui avansat, privind recompensarea informatiilor date la Fisc, transmite Mediafax.

"Am vorbit cu domnul secretar de stat Liviu Voinea si l-am rugat - acuma ca deja devine persoana politica, fiind secretar de stat - sa se gandeasca de multe ori inainte de a veni cu un proiect", a spus Ponta.

El a aratat ca lucrurile trebuie facute in sens european si ca tot ceea ce excede cadrul european in domeniul fiscal reprezinta idei sau propuneri care nu vor fi puse in practica daca toata lumea spune ca nu sunt bune.

"Haideti sa lasam lucrurile (...) si sa le facem in sens european. Si tot ceea ce la nivel european, in domeniul fiscalitatii, s-a dovedit ca fiind de succes, incercam sa aplicam. Restul sunt idei, sunt propuneri, unele bune, unele mai putin bune, dar e bine ca le discutam, ca uite, daca toata lumea zice ca nu-s bune, nu le punem in practica", a spus Ponta.

Secretarul de stat in MFP Liviu Voinea a declarat joi ca romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, asa cum se intampla si in alte state.

"In Suedia vom analiza si sistemul denuntatorului, care functioneaza de ani buni acolo si ar putea fi implementat si la noi", a declarat Voinea, citat de Mediafax.

El a aratat ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau operatiunile unor companii.

"Acolo oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se tramite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri, sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta", a explicat Voinea.

Secretarul de stat va pleca peste doua saptamani in Suedia pentru a prelua normele de aplicare a platii TVA la incasare din aceasta tara si pentru o analiza a modelului suedez de impozitare a proprietatii.

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denuntatori prin care acestia pot castiga o recompensa de pana la 30% din veniturile recuperate de stat datorita informatiilor astfel obtinute.