Premierul Victor Ponta a evitat sa comenteze in detaliu declaratiile facute miercuri la Palatul Cotroceni de presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, spunand doar ca se gandeste ca asa sunt toti presedintii in Europa, "foarte sfatosi", in timp ce prim-ministrii "sunt cu treaba", potrivit Mediafax. La randul sau, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, dupa intrevederea cu presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, ca aceasta a facut consideratii generale la adresa Romaniei, non-partizane, de natura valorica si care nu pot fi considerate un avertisment.

"Ma gandesc ca asa-s toti presedintii in Europa, sunt foarte sfatosi. Prim-ministrii sunt cu treaba", a spus Ponta, la solicitarea jurnalistilor de a comenta declaratiile presedintelui Lituaniei.

Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a facut un apel la politicienii romani, in conferinta de presa de la Cotroceni, sa se comporte matur si responsabil, adaugand ca agitatia politica si schimbarea a trei premieri in sase luni au afectat absorbtia fondurilor europene din tara noastra. Presedintele litunian a aratat ca instabilitatea politica din Romania se reflecta asupra performantelor tarii in UE si a subliniat faptul ca Romania este ultimul stat dintre tarile membre UE la capitolul absorbtiei fondurilor europene si a aratat ca acest semnal este unul foarte negativ, in conditiile in care "agitatia politica" interna paralizeaza Romania.

Presedintele Lituaniei a transmis un avertisment politicienilor romani, aratand ca, daca nu se maturizeaza si nu se comporta responsabil, nu vor avea resurse suficiente de la UE si nu se va deschide zona Schengen.

  • Crin Antonescu: Presedintele Lituaniei a facut consideratii generale, non-partizane, de natura valorica

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, dupa intrevederea cu presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, ca aceasta a facut consideratii generale la adresa Romaniei, non-partizane, de natura valorica si care nu pot fi considerate un avertisment.

Solicitat sa comenteze declaratiile sefului statului lituanian, facute in conferinta de presa sustinuta impreuna cu presedintele Traian Basescu, in cursul diminetii, Antonescu a precizat: "Ceea ce domnia sa a spus nu poate fi socotit drept avertisment. Au fost niste consideratii - a si precizat - la fel de valabile pentru Romania, pentru Liatuania, pentru oricare alta tara a UE in legatura cu ce ar trebui sa faca oamenii politici, dar in niciun caz pe tonul pe care au parut a-l sugera relatarile de presa de dimineata".

Antonescu a aratat ca intrevederea sa cu presedintele Lituaniei a constat intr-o discutie foarte placuta, in care a descoperit un om politic prieten al Romaniei.

"Am avut o discutie chiar foarte placuta. Din punctul meu de vedere, a fost o intalnire foarte frumoasa, in sensul ca am descoperit un om politic si cu experienta, cu experienta in calitate de comisar european, un om politic prieten al Romaniei, care a facut niste consideratii generale, de natura valorica, non-partizane - lucru care m-a impresionat foarte placut, pentru ca in ultima vreme am fost obisnuiti cu declaratii foarte partizane ale unor omologi sau resposanbili europeni - un om cu experienta, cu valori, care vorbea cu convingere despre aceste valori", a spus Antonescu.

El a admis ca declaratiile facute de dimineata de Dalia Grybauskaite au fost "foarte apasate", dar a aratat ca el, in intalnirea pe care a avut-o cu presedintele lituanian, nu a avut un asemnea interlocutor.

"Declaratiile de dimineata erau, ca sa spun asa, foarte apasate. Nu am avut un asemenea interlocutor, a fost o discutie priteneasca, din care avem cu totii de castigat, pentru ca era o discutie cu un prieten", a incheiat Crin Antonescu.