Vicepresedintele PDL Raluca Turcan, presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, lansarea in dezbatere publica a unui proiect de lege care vizeaza depolitizarea SRTV si a SRR care prevede, printre altele, ca numarul membrilor din partea societatii civile in Consiliile de Administratie ale celor institutii media sa fie egal cu cel al propunerilor facute de Parlament, iar functia de presedinte de CA sa fie separata de cea de director general, relateaza Agerpres.

"PDL face primul pas spre depolitizare si lansez in dezbatere publica un proiect de organizare si functionare a Televiziunii Publice si Radioului pentru ca ele functioneaza in baza aceleiasi legi. Obiectivul avut in vedere de acest proiect de lege este de fapt redefinirea rolului si misiunii TVR in Romania.(...) Propunem cresterea rolului societatii civile in Consiliile de Administratie, astfel incat societatea civila sa ocupe sase locuri din cele 13 in CA. De asemenea, PDL propune ca aceia care se afla in conducerea acestor institutii sa nu mai poata fi demisi odata cu evaluarea anuala a rapoartelor de activitate. Mandatul acestora sa fie prelungit la cinci ani astfel incat sa nu se suprapuna unui ciclu politic. Sa se separe atributiile Consiliului de Administratie si Comitetului Director, sa se separe functiile de presedinte al CA de cea de director general", a declarat Raluca Turcan.

Vicepresedintele PDL a adaugat ca "presedintele CA sa urmeze procedura de numire in Parlamentul Romaniei, directorul general sa fie numit si selectat prin contract de management, prin concurs".

Intrebata despre procedura numirii celor sase membrii ai CA propusi de Parlament, Raluca Turcan a explicat ca in proiectul de lege a fost introdus "filtrul votului cu doua-treimi, atat in comisiile de specialitate, cat si plenul Parlamentului".

"Ceea ce inseamna ca atunci cand nu ai o majoritate parlamentara fara o negociere si o sustinere transpartinica a unor persoane profesioniste nu vor putea fi numite aceste Consilii de Administratie".

Vicepresedintele PDL a explicat ca exista o procedura foarte clar definita referitoare la propunerile din partea Parlamentului in CA ale SRTV si SRR.

"Societatea civila vine cu sase propuneri si propunerile parlamentare se fac de catre Camera Deputatilor si Senat.(...) In privinta societatii civile exista criterii pe care trebuie sa le indeplineasca. Trebuie sa ai aiba ca domenii de activitate promovarea culturii, a sportului, educatiei si stiintei. Selectia propunerilor facute de societatea civila se face de catre comisiile de specialitate din Parlament, dupa care comisiile inainteaza plenului, atentie, dupa o decizie luata cu doua-treimi", a explicat Turcan.

Ea a subliniat faptul ca postul public de televiziune 'trece prin cel mai dramatic moment din existenta sa si acest lucru necesita masuri imediate'.

'Televiziunea publica a ajuns sub conducerea unui om cu carnet de partid care pana la numirea in functie a fost un purtator oficial de cuvant al flacarii de propaganda USL. Ca un soldat ascultator, Claudiu Saftoiu, din momentul in care a ajuns la conducerea televiziunii publice, a infipt sigla USL deasupra TVR ca o reduta pe care USL a incercat sa o cucereasca din prima zi a restauratiei de stanga', a acuzat Raluca Turcan.