Premierul Victor Ponta s-a dezlantuit la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, lansand un atac extrem de dur la adresa membrilor PDL si fostului Guvern. Premierul i-a numit pe membrii PDL "partid de fanarioti". De altfel, Ponta a utilizat cuvantul "fanariot" de 7 ori intr-un discurs de cinci minute. De o prezentare speciala au avut parte Theodor Stolojan si Monica Macovei, primul primind calificativul de "bolnav inchipuit".

  • "In timp ce noi muncim si incercam sa rezolvam probeleme tarii, altii ne parasc pe la Bruxelles sau pe la Strasbourg. Este vorba de un partid fanariot, de PDL, care cat au putut sa fure si sa distriga au fost fericiti (...)Sunt foarte dezamagit de acest gen de apucaturi fanariotice, dar nu trebuie sa le acordam atentie celor de la PDL". Asa si-a inceput Ponta discursul de la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.
  • "Eu m-am obisnuit si cu insultele, si cu calomniile, si ale domnului Stolojan, bolnavul inchipuit- din 2004 tot e bolnav - si ale doamnei Macovei, care, cand isi rezolva casa pentru parinti sau muta dosare penale, uita de ce povesteste prin alte parti. Cred ca noi trebuie sa ne concentram pe ceea ce avem de facut aici si cred ca trebuie sa oferim oamenilor, asa cum am facut pana acum, o alternativa la ceea ce a fost o conducere fanariota, si o conducere antinationala, si o conducere impotriva Romaniei, reprezentata de guvernele PDL.", a mai spus premierul.

Prin acest atac petrecut chiar la Guvern, Victor Ponta isi contrazice propriile declaratii facute cu o saptamana in urma, tot in timpul sedintei Executivului. Atunci i-a informat pe ministri ca va ignora orice atac politic pentru a se ocupa de guvernare. "Nu neaparat toti trebuie sa fiti la fel de intelepti ca mine, in sensul de a ignora atacurile si de a va concentra...", mai spunea Ponta saptmana trecuta.

Nu este pentru prima oara cand Ponta sustine discursuri politice la Guvern. Cuvinte la fel de putin elegante au fost folosite si in timpul unei sedinte de GUvern din luna iulie. Atunci, premierul ii acuza pe rivalii politici ca fac propaganda fascista, iar audierea unui medic la DNA o compara cu o "ancheta a medicilor" facuta de Stalin in 1952.

In luna iunie, premierul declara pentru Bloomberg ca "atunci cand ne intalnim intr-o sedinta de guvern, alocam 75% din timp discutand despre cum sa ne aparam de atacuri politice".