Comisia juridica a Senatului a analizat, in sedinta de marti, scrisoarea inaintata de Agentia Nationala de Integritate (ANI) referitoare la starea de incompatibilitate in care se afla senatorul liberal Mircea Diaconu si a stabilit ca plenul Senatului este cel in masura sa constate starea de incompatibilitate si sa ia decizie cu privire la acest caz, informeaza Agerpres.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, a subliniat faptul ca situatia senatorului Mircea Diaconu este una delicata.

"Este o situatie delicata, nemaintalnita in Parlamentul Romaniei. ANI a considerat ca ar fi incompatibil, Comisia juridica se pronuntase acum trei ani ca nu ar exista o stare de incompatibilitate, instanta a constatat buna credinta a domnului Diaconu, dar constata ca este obiectiva starea de incompatibilitate. Noi am trecut in revista toate aceste argumente, le-am analizat si am decis, avand in vedere ca noi ne-am si pronuntat acum trei ani asupra cazului, sa lasam plenul Senatului sa hotarasca si nu noi, care am fi fost un pic subiectivi fiind poate tinuti de solutia care am dat-o de trei ani. Nu e vorba de asumare, e vorba de a fi consecventi cu noi insine, e vorba de o prima evaluare pe care am facut-o acum in unanimitate acum trei ani, astazi nu am vrut sa intoarcem la 180 de grade acea opinie, de aceea, tot in unanimitate am considerat ca este moral ca Senatul, in plenul lui, sa hotarasca asupra starii de incompatibilitate a dlui senator Mircea Diaconu", a precizat Grebla.

El a explicat ca initial se considerase ca functia de director al unui teatru de stat poate fi incadrata in categoria activitatilor artistice, astfel nefiind vorba de o stare de incompatibilitate in cazul senatorului liberal.

"Textul de lege vorbeste de functii si activitati artistice. Noi am considerat atunci ca functia de director de teatru este o functie artistica, ANI a considerat ca functiile artistice sunt toate celelalte afara de director pentru ca este si ordonator de credite. A fost o interpretare, noi am considerat si azi toti colegii au fost de aceeasi parere, ca nu este incompatibilitate. Pai acum daca directorii teatrelor, mari artisti ai acestei tari, rectorii marilor universitati din tara, nu pot fi senatori si deputati, atunci cine sa mai fie?", a intrebat retoric presedintele Comisiei juridice.

El a adaugat ca un director de teatru nu are ce fura dintr-un buget de "subzistenta".

"Ce poate sa fure un director de teatru de la un teatru care are buget de subzistenta acolo, decorul de la teatru? De pe urma functiei de director la un teatru nu foarte mare in Bucuresti ce profit poti sa ai? Si atunci cred ca aceste lucruri legat de incompatibilitati si interdictii, mai ales la marile valori ale aceste tari, ar trebui analizate cu mai multa omenie si nu neaparat cu rautate. Nu pun la indoiala decizia instantei, dar exista viziuni de interpretare diferite asupra acestui lucru. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca odata ce a fost sesizat de ANI ca a fost deschisa o procedura impotriva domniei sale, dl senator si-a dat demisia din functia de director de teatru, sub acest aspect am spus ca aceste stari de fapt trebuie analizate cu mai multa grija, cu mai multa omenie. Il vedem noi mare corupt pe dl. senator Mircea Diaconu? Sub acest aspect instanta de judecata a avut o opinie ca dl. senator a fost de buna-credinta, ca nu i se poate retine nici o culpa si cu toate astea ii respinge plangerea", a mai afirmat Grebla.

Decizia a fost luata de senatorii juristi, in absenta presei.

Diaconu a declarat marti, in timpul sedintei Comisiei juridice, ca in situatia in care, cu doua luni inainte de finalizarea mandatului sau de senator, ar fi constatata incompatibilitatea, ar fi jenat sa de a fi prins "fara bilet" in Senatul Romaniei.

"Eu niciodata, in viata mea nu am mers in tramvai fara bilet. Consider, in clipa asta, ca eu, in Senat, nu am mers fara bilet nici o secunda. Am fost corect cat am putut. De la cap la coada. Daca in final, cand mai sunt doua luni de mandat, voi fi gasit fara bilet in tramvai, o sa fie jena mea toata viata", a spus senatorul PNL.

Mircea Diaconu a precizat ca se va adresa Curtii de Apel pentru a i se explica unde este vinovatia sa.

"Eu cred ca, din punct de vedere legal, eu am fost perfect acoperit pana in momentul in care ANI a constatat ca nu sunt in stare legala. E in regula. Cand am aflat ca sunt incompatibil, imediat, am facut efortul de a iesi din starea de incompatibilitate, nu am continuat-o. Unde e vinovatia mea? Asta e intrebarea mea. Eu cred ca nu e nicaieri. Mai exista niste cai de atac. O sa le continui. O sa incerc sa ma adresez Curtii de Apel, sa faca precizari. Din putinele lucruri pe care le stiu despre Justitie este ca ea fiind oarba iti raspunde la intrebarea pe care o pui, chiar daca in fata Justitiei este un om mort. Nu il vede. Eu am pus intrebarea - raportul ANI este adevarat, legal sau nu. Acum o sa pun intrebarea daca exista vinovatia mea sau nu. Si imi va da, probabil, sper, un raspuns. Sa se explice Curtea de Apel in ce masura, in interior, nu ma gaseste vinovat, dar totusi ma da leilor. Situatia este extrem de incurcata dupa parerea mea. Adevarul vine din toate partile. Minciuna vine din toate partile. Greseala vine din toate partile", a mai declarat senatorul liberal.

De asemenea, senatorul Mircea Diaconu a explicat ca a fost, din prima zi de mandat, de buna-credinta si ca ceea ce isi doreste este sa "traiasca legal".

"Eu, de buna-credinta, chiar din a doua zi dupa ce am intrat in aceasta cladire am formulat o intrebare cu privire la o posibila stare de incompatibilitate. (...) Situatia era usor jenanta pentru mine. Raspunsul primit de la Senat a fost ca totul e in regula, totul e legal, a fost si o explicatie legala acolo, daca nu ma insel, un articol de lege si am primit acordul Senatului sa pot lucra in cele doua functii. Au trecut doi ani pana cand ANI, desi primea declaratia mea de avere in care se arata ca lucrez in doua locuri, a emis un raport. Instanta a retinut ca nu e obligatoriu punctul de vedere al impricinatului, se cere, dar nu e obligatoriu. Am contestat acest raport. La Curtea de Apel am cerut cuvantul. Mi se parea ca sunt perfect acoperit, in stare legala datorita deciziei Senatului. Am stat foarte linistit. Eu nu tin nici azi ca cele doua functii sa fie compatibile, sunt perfect de acord ca cele doua functii sunt incompatibile, dar nu pot fi de acord cu vinovatia mea. (...) Eu vreau sa traiesc legal. Ma supun legii, autoritatilor, ceea ce am si facut - am renuntat la calitatea de director", a explicat Diaconu.