Camera Deputatilor a respins, marti, solicitarile de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre, informeaza Agerpres. Votul deputatilor vine in contradictie cu recomandarile facute de Comisia Europeana in ultimele rapoarte pe Justitie, unde se cerea Parlamentului sa nu mai blocheze cererile procurorilor pentru inceperea urmaririi penale fata de alesi.

Victor Paul Dobre si Laszlo BorbelyFoto: Colaj foto

Pentru inceperea urmarii penale lui Laszlo Borbely s-au inregistrat 53 de voturi "pentru" si 181 de voturi "impotriva".

In cazul lui Dobre, au fost 47 voturi "pentru" si 183 "impotriva" cererii.

Reamintim ca procurorul general Laura Codruta Kovesi a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de Victor Paul Dobre, deputat si fost ministru delegat pentru Administratie, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata in legatura cu referendumul din 29 iulie.

In ceea ce il priveste pe Laszlo Borbely, procurorul general a solicitat ministrului Justitiei, la cererea procurorilor anticoruptie, declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului din partea Camerei Deputatilor necesar inceperii urmaririi penale fata de acesta pentru doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere.

"Dupa aceste 14 luni de zile, este prima zi cand pot sa spun da, am rasuflat usurat, pentru ca s-a facut dreptate", a declarat Laszlo Borbely, dupa anuntarea votului.

El a remintit ca in aprilie, in momentul in care s-a cerut inceperea urmarii penale, si-a dat demisia din guvern "pentru a nu pune sub semnul intrebarii activitatea" cabinetului din care facea parte.

"Comisia si plenul camerei nu decid asupra ridicarii imunitatii in aceasta speta ci daca sunt de acord - si acesta e spiritul constitutiei, parlamentul fiind autoritatea care isi spune punctul de vedere daca sunt acele documente justificate sau nu, pentru a preintampina unele abuzuri ale institutiilor statului", a sustinut el.

"Dupa mai bine de 20 de ani de activitatea in administratia publica, de inalte responsabilitati, pentru mine azi a fost o zi foarte trista, sunt extrem de dezamagit ca am fost pus intr-o situatie de acest gen atat timp cat am respectat legile tarii, intitutiile," a comentat Dobre votul din plen.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, luni, solicitarea de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre.