Premierul Victor Ponta a sustinut luni, in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, ca "niciodata, in ultimele luni, statul de drept nu a fost in pericol in Romania".

"Primul-ministru a sustinut, de asemenea, ca Romania trebuie sa aiba un rol important in UE si sa fie ferm angajata, prin institutiile sale, in sustinerea valorilor democratice pe care se bazeaza proiectul european", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

In cadrul acestei intalniri, Victor Ponta "a anuntat intentia Guvernului de a depasi actuala criza politica, subliniind in acelasi timp nevoia ca toate partile implicate sa respecte atat deciziile institutiilor statului, dar sa si tina cont de vointa exprimata in mod democratic de romani si care transmite un semnal politic important".

Comisia pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscuta drept Comisia de la Venetia, este un grup de experti constitutionali care examineaza modul in care tarile membre ale Consiliului Europei respecta standardele democratice. Comisia este organul consultativ pe teme constitutionale al Consiliului Europei.

Vizita vine in contextul luptei politice care a marcat Romania in aceasta vara, intre guvernul de centru stanga al lui Victor Ponta si presedintele conservator Traian Basescu, si care a atras numeroase critici europene legate de nerespectarea principiilor fundamentale ale statului de drept.

Vizita reprezentantilor Comisiei are loc in contextul pregatirii unei opinii privind situatia constitutionala din Romania. S-au discutat evolutiile constitutionale din Romania din ultimii ani, iar Primul-Ministru a transmis toate informatiile necesare formularii unui punct de vedere de catre Comisie.