Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat intr-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse ca, in viziunea sa, Constitutia trebue modificata in 2013 iar Romania ar trebui sa aiba un presedinte care sa se limiteze doar la a reprezenta tara. Ponta isi doreste un presedinte cu atributii restranse care sa lase guvernarea in sarcina Guvernului. De partea cealalta liberalii sunt de acord cu necesitatea revizuirii Constitutiei in 2013 dar, sustin ca nu exista pana in prezent un proiect dezbatut in interiorul USL. "Pana la 1 ianuarie 2013 fiecare este liber sa-si spuna opinia in ceea ce priveste cum ar trebui sa arate Constitutia", a declarat pentru Hotnews.ro, Eugen Nicolescu.

"Daca in data de 9 decembrie vom primi un mandat pentru urmatorii patru ani, atunci vom demara agenda reformelor. 2013 este anul ideal pentru o reforma a Constitutiei. (...) Imi doresc un presedinte ca in Austria, care sa se limiteze la simpla reprezentare a tarii si sa lase guvernarea in sarcina Guvernului (...) Vreau un presedinte care sa ne reprezinte"sa intervina in munca Guvernului, ci doar sa reprezinte tara si sa medieze intre diferitele tabere politice. Exact cum face presedintele Heinz Fischer in Austria", a explicat Ponta pentru cotidianul austriac.

Liberalii sustin ca USL are ca prioritate in 2013 revizuirea Constitutiei daca vor castiga alegerile parlamenetare din decembrie insa, sustin acestia, nu exista un proiect concret discutat in interiorul Uniunii.

Relu Fenechiu, vicepresedinte PNL: "In programul de guvernare al USL daca va uitati este prevazuta revizuirea Constitutiei in primul dupa alegerile parlamentare, in 2013 daca vom obtine o majoritate pentru guvernare. Revizuirea Constitutiei nu trebuie facuta sub presiunea unor alegeri pentru sa nu schimna in functie de interesele politice si se impune a fi facuta in primul an de la alegeri.

In interiorul USL nu am discutat aceasta chestiune in ceeea ce priveste modelul. Un stat trebuie sa functioneze dupa model poate fi republica prezidentiala, poate fi republica parlamentara vom ajunge sa discutam la momentul respectiv. "(Hotnews.ro)

Eugen Nicolescu, viceliderul deputatilor PNL: "Discutiile pe revizuirea Constitutiei incep din ianuarie 2013 pana atunci fiecare este liber sa spuna ce vrea. Nu exista nicio varianta convenita in USL, vom discuta la momentul oportun" (Hotnews.ro)