Joseph Daul, presedintele grupului popular din Parlamentul European, i-a adresat vineri premierului Victor Ponta o invitatie de a fi prezent la dezbaterea privind situatia din Romania care va avea loc miercuri, 12 septembrie, in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a forului legislativ european.

"Presedintele Daul a reluat vineri invitatia adresata premierului Ponta de a veni in Parlamentul European pentru a ne exprima pozitia sa cu privire la evenimentele din Romania", a declarat, pentru Mediafax, Delia Vlase, purtatorul de cuvant al liderului grupului PPE.

De asemenea, Vlase a precizat ca Daul a adresat prima oara aceasta invitatie premierului Ponta in luna iunie a acestui an, iar intre timp invitatia a mai fost reluata si in unele communicate ale grupului PPE cu privire la evenimentele politice din Romania.

"Deci, invitatia ramane deschisa, presedintele grupului PPE a reluat apelul sau public catre premierul Ponta pentru ca el considera necesara prezenta primului-ministru al Romaniei la o dezbatere in cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European cu privire la Romania", a mai spus Vlase.

In 10 iulie, Joseph Daul declara ca a refuzat sa il primeasca pe premierul Victor Ponta, care ii solicitase o intrevedere cu ocazia vizitei pe care a facut-o atunci la Bruxelles, dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu de catre Parlament.

"Refuz sa-l primesc pana nu imi va fi clar faptul ca guvernul sau va pune in practica ceea ce Curtea Constitutionala a decis recent, va retrage ordonantele de urgenta care nu respecta deciziile Curtii si va arata ca respecta pe deplin statul de drept", a declarat Daul atunci, adaugand ca Ponta va trebui sa vina in prima sesiune a Parlamentului European de la Strasbourg, sa explice situatia din Romania.

Conferinta presedintilor din PE a aprobat solicitarea facuta de PPE ca in 12 septembrie, in cursul dupa-amiezii, deputatii europeni sa dezbata situatia politica din Romania, dupa ce asculta pozitiile exprimate de CE si de presedintia Consiliului UE, anunta prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda.

El precizeaza ca PE a decis ca dezbaterea sa nu fie insotita si de o rezolutie.

Conform prim-vicepresedintelui PDL, grupurile politice din Parlament vor avea posibilitatea de a-si exprima pozitia referitoare la "criza regimului de la Bucuresti".

Vicepresedintele PSD Corina Cretu a scris, pe blogul sau, ca la dezbaterea din PE privind situatia din Romania va participa si comisarul Viviane Reding, care nu se va afla in cea mai comoda ipostaza, pentru ca i se va spune ca sprijina fatis un partid si un presedinte care aduc atingere democratiei.

In opinia europarlamentarului PSD, dezbaterea de saptamana viitoare din PE este o buna ocazie pentru PSD si PNL de a prezenta "adevarul" colegilor din PE, care au aflat despre evenimentele din Romania "pe cai mijlocite de interesele unora din popularii europeni".