Ludovic Orban i-a reprosat liderului PNL, Crin Antonescu, ca nu este normal ca PSD sa-i scoata pe liberali tapi ispasitori in urma referendumului esuat pentru demiterea lui Traian Basescu, au declarat, pentru HotNews.ro, surse care au participat la sedinta de luni a Delegatiei Permanente a PNL.

Orban i-ar mai fi spus lui Antonescu ca era normal ca si liberalii sa fie consultati in ceea ce priveste procedura de suspendare."M-am saturat sa trag la caruta PSD", ar fi spus Orban in sedinta Delegatiei Permanente a PNL.

In replica, Antonescu a afirmat ca PNL si-a asumat impreuna cu PSD procedura de suspendare. "Ce vrei, sa rupem USL?", ar fi intrebat presedintele partidului.

La finalul sedintei, in fata intrebarilor ziaristilor, Crin Antonescu a refuzat sa mai faca declaratii, spunand: "Ei, daca nu ma lasati sa spun nu mai dau nicio declaratie".

Ludorvic Orban este cunoscut ca un opozant al liderului PNL, Crin Antonescu si, totodata, al uniunii PNL cu PSD.

"PNL nu are absolut niciun fel de vina pentru faptul ca Traian Basescu este inca in functie. Esecul provine din cauze mai vechi, prima cauza fiind actuala componenta a CCR, care a fost supusa unui abuz al PDL care a reluat votul dupa alegerea lui Valer Dorneau, este rezultatul unei vizite nepregatite la Bruxelles, in care premierul si-a luat niste angajamente pe care nu ar fi trebuit sa si le ia, evident ca ma refer la pragul de prezenta la vot de 50 la suta plus unu", a declarat Orban la finalul sedintei PNL.

Totodata, liberalul a precizat ca nu se impun sanctiuni sau un congres la PNL inainte de alegerile parlamentare.

"Ce sanctiune sa-i dai lui Ciprian Dobre la Mures, sau lui Ovidiu Silaghi la Stau Mare, unde prezenta la vot nu s-a datorat electoratului romanesc, ci faptului ca in judetele respective exista un electorat maghiar de 35-45% care nu a venit la vot? Primarii PNL s-au mobilizat obtinand chiar mai multe voturi decat la alegerea lor ca primari si nu exista motive pentru a cauta acum niste tapi ispasitori care nu exista.

PNL va avea anul viitor un Congres in care, in mod evident, baza partidului va analiza, va evalua activitatea dlui Antonescu, in masura in care si-a indeplinit obictivele pe care le-a prezentat la Congresul din 2010 cand a fost ales si va decide", a explicat Orban.

Relu Fenechiu a precizat ca PNL va face demersuri pentru modificarea legii referendumului, dar in ceea ce priveste o eventuala noua suspendare a lui Traian Basescu "nu avem nicio decizie luata pana acum".

Intrebat cum comenteaza declaratiile lui Ludovic Orban, Fenechiu a replicat ca el vorbea despre "lideri ai PNL". "Vrem sa intarim USL avand in vedere cat de important este actul guvernarii", a comentat acesta.

Fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu a spus insa ca PNL nu are in vedere un astfel de demers acum

"In opinia unora nu mai are sens, ar fi avut o anumita ratiune inainte de decizia Curtii Constitutionale. Am convenit sa analizam din nou aceasta propunere a lui Ghisa sa vedem daca i se poate da curs sau daca din pacate va trebui sa o abandonam"

"Nu am avut nici in trecut si nu vem nici acum in program programata o suspendare a presedintelui. Daca actorii politici isi respecta toate atributiile prevazute de Constitutie nu avem de ce sa vorbim de o noua suspendare. Derapajele pe care le-a avut (Traian Basescu) deriva din conceptia promovata cu mult sarg de presedi

Fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu a declrat la randul sau ca in ceea ce priveste o nua suspendare a lui Traian Basescu, PNL nu are in vedere un astfel de demers acum.

El a precizat ca in cadrul sedintei s-a discutat o propunere a lui Ioan Ghise: "In opinia unora nu mai are sens, ar fi avut o anumita ratiune inainte de decizia Curtii Constitutionale. Am convenit sa analizam din nou aceasta propunere a lui Ghisa sa vedem daca i se poate da curs sau daca din pacate va trebui sa o abandonam"

"Nu am avut nici in trecut si nu vem nici acum in program programata o suspendare a presedintelui. Daca actorii politici isi respecta toate atributiile prevazute de Constitutie nu avem de ce sa vorbim de o noua suspendare. Derapajele pe care le-a avut (Traian Basescu) deriva din conceptia promovata cu mult sarg de presedinte", a subliniat Tariceanu.

Liberalii s-au reunit joi la Parlament in sedinta Delegatiei Permanente pentru a analiza rezultatele orgnizatiilor la referendum si de la alegerile locale.