Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat joi la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat in dosarul privind posibile fraude la referendumul din 29 iulie, anunta Agerpres. "De aseara pana acum nu am aflat nimic in plus, banuiesc ca pentru referendum. (...) Eu am condus o campanie in mod legal, in mod corect si eu am fost la vot, poate si dumneavoastra ati fost la vot, Doamne fereste sa nu va cheme si pe dumneavoastra", a spus Dragnea, dupa ce a fost intrebat de ce a fost chemat la DNA.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES
  • UPDATE (ora 14:38): DNA a anuntat oficial, joi, intr-un comunicat de presa, inceperea urmaririi penale fata de Nicolae Liviu Dragnea. Citeste in articol ce invinuiri i se aduc secretarului general al PSD.
  • UPDATE (ora 10:58): Liviu Dragnea a confirmat, la iesirea din sediul DNA, ca i-au fost aduse la cunostinta invinuirile care i se aduc in dosarul referendumului: "Eu sunt chemat la DNA pentru ca impreuna cu milioane de romani am venit la vot. (...) Mi s-au adus la cunostinta invinuirile - principala ca m-am asociat cu mii si zeci de mii de persoane pentru a asigura o prezenta la vot mai mare de 50% plus 1", a declarat Dragnea.
  • UPDATE (ora 10:30): TVRinfo.ro anunta, citand surse judiciare, ca lui Liviu Dragnea i s-a adus la cunostinta, la sediul DNA, ca a fost pus sub invinuire in dosarul fraudelor de la referendum. Potrivit surselor citate, Dragnea ar fi fost pus sub invinuire in baza articolului 13 din legea 78/2000 privind prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
  • Art. 13 din legea 78/2000: "Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani."
  • Practic, procurorii il acuza pe Liviu Dragnea ca, in calitate de coordonator al campaniei nationale a PSD pentru referendumul din 29 iulie, si-ar fi folosit influenta si autoritatea pentru a-i determina pe primarii si pe sefii de sectii de votare din judetele din sudul tarii sa incalce legea cu scopul de a obtine "foloase electorale", adica de a atinge, cu orice pret, chiar cu incalcarea legii, obiectivul de prezenta la vot de 60%.

REDAM INTEGRAL COMUNICATUL DNA:

Ca raspuns la solicitari ale reprezentatilor mass-media, formulate in baza Legii nr.544/2001, Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de DRAGNEA NICOLAE LIVIU, secretar general al unui partid politic, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:

- folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

- asociere pentru savarsirea de infractiuni,

- instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane,

- instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice ca, in calitate de secretar general al unui partid politic, invinuitul Dragnea Nicolae Liviu si-a folosit influenta si autoritatea functiei in vederea obtinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul din 29.07.2012, care sa garanteze validarea acestuia. Astfel, acesta a initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni prevazute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

In acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba.

Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti.

De asemenea, invinuitul Dragnea Nicolae Liviu a constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al formatiunii politice, de a se implica in:

- exercitarea de presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori;

- folosirea unei urne mobile in conditii contrare legii (fara a exista cereri in acest sens depuse in termen si aprobate corespunzator);

- obtinerea pe cai ilicite de informatii, in fiecare ora, despre numarul de persoane care si-au exercitat dreptul de vot si despre modul in care s-a votat in unele sectii de votare;

- practicarea votului multiplu;

- denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a caror semnatura a fost falsificata pe lista, pentru a nu permite programelor de calculator specializate sa identifice votul multiplu;

- practicarea "turismului electoral" - adica a deplasarii organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atat in sectia de votare la care au fost arondati, cat si la alte sectii de votare din tara;

- falsificarea de semnaturi in numele unor persoane decedate, ce au ramas inscrise pe listele electorale;

- falsificarea de semnaturi ale multor alegatori, plecati din tara in momentul referendumului;

- votul exercitat de minori, interzisi judecatoresti si persoane carora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotarare judecatoreasca penala;

- neaplicarea autocolantelor cu mentiunea "VOTAT" pe cartile / buletinele de identitate ale votantilor.

La data de 6 septembrie 2012, invinuitului Dragnea Nicolae Liviu i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.