In interiorul PSD mocnesc nemultumirile generate de viitoarea repartizare a candidaturilor la alegerile parlamentare. Pesedistii declara oficial ca vor respecta paritatea din protocolul USL, insa neoficial parlamentarii si liderii din teritoriu inghit cu noduri egalitatea de mandate cu PNL. Surse din interiorul PSD au declarat pentru Hotnews.ro ca unii lideri pun in discutie loialitatea UNPR-ului, recent intrat in PSD. Pesedistii asteapta explicatii de la conducerea PSD la sedinta Comitetului Executiv programata pentru saptamana viitoare. Sursele Hotnews.ro sustin ca liderii PSD se gandesc la varianta de a organiza sedinta CEX in afara Bucurestiului departe de ochii presei.

Conform protocolului USL, candidaturile se impart paritar intre PSD si PNL. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, la inceputul saptamanii, ca repartizarea candidatilor in colegii va porni de la principiul ca fiecare parlamentar isi pastreaza colegiul.

Parlamentarii si liderii de organizatii ai PSD nu sunt incantati de faptul ca ar putea avea acelasi numar de mandate parlamentare cu liberalii. Scaderea USL in sondaje si avantajul luat de Crin Antonescu in fata lui Victor Ponta par a fi alte motive de neliniste pentru pesedisti.

"Dupa esecul suspendarii, PSD este afectat din punct de vedere al imaginii in plan extern in timp ce Antonescu i-a luat fata lui Victor Ponta la capitolul popularitate pe plan intern. Se impune o analiza, daca pana acum PSD i-a tinut in spate pe liberali, dupa referendum situatia s-a schimbat si incep sa ne ajunga din urma. Nu este normal ca, dintr-un partid de 40% cum a fost PSD, sa ajungem sa facem jumate - jumate cu liberalii la numarul de mandate de parlamentari. Se impune o analiza drastica in interiorul PSD" au explicat social democrati pentru Hotnews.ro.

Pesedistii sunt nemultumiti de prestatia partenerilor de Uniune la referendum. "Liberalii, ca de fiecare data in situatii de criza, nu fac mare lucru in teritoriu. Tot ai nostri au tras greul mobilizarii oamenilor la vot, in timp ce PNL a dus campania pe tv-uri", mai spun social democratii.

  • Ioan Rus:"Noi aveam o intelegere cu domnul Antonescu pe care eram hotarati sa o respectam, nu trebuie sa facem plata inainte, ca la bordel. Domnul Antonescu trebuia doar sa aiba putintica rabdare. Din pacate, se grabeste si va pierde foarte mult, poate chiar totul.(...) Domnul Antonescu cred ca a avut o viata fericita pana acum, a fost poate mereu protejat, ajutat, sponsorizat si nu a inteles ca trebuie mereu sa dai ceva in schimb chiar si pentru dorinta de a deveni presedinte. Nu ajunge sa iti exprimi dorinta si nici sa vorbesti cu silabe cantat-lungite poporului de la televizor. (...) Cred totusi ca a venit si randul pesedistilor sa dea un presedinte. Nu stiu ce gandesc tovarasii mei de partid despre asta, dar cred ca ei stiu ce vreau eu sa spun." (interviu revista Kamikaze

Dincolo de faptul ca actualii parlamentari ai PSD vor candida in aceleasi colegii pentru un nou mandat mai sunt si pretentiile lideriilor judeteni de a-si impune favoritii pe locuri eligibile. Sursele citate sustin ca liderii din teritoriu au pretentii deoarece au cotizat cu bani si au mobilizat oamenii la alegerile locale si la referendum.

Organizatiile care au obtinut cele mai mari procente la alegeri vor revendica mai multe multe mandate in detrimentul celor cu scoruri slabe. "Toti asteptam sedinta Comitetului Executiv, am acceptat paritatea pe care a promis-o Dragnea liberalilor, dar trebuie sa vedem ce colegii eligibile vor reveni PSD-ului. La impartirea acelor colegii unde PDL sta prost in sondaje va fi mare batalie cu liberalii. Vom vedea ce criteriu de negociere va propune Dragnea", au explicat sursele social-democrate.

O alta nemultumire a social democratilor vizeaza UNPR. In urma protocolului semnat cu partidul lui Gabriel Oprea, conducerea PSD le-a garantat acestora 20 de mandate de parlamentari. In prezent, uneperistii au 24 de parlamentari care vor candida pentru reinoirea mandatelor si vor mai solicita in sase locrui eligibile de la PSD.

"Exista o reala problema in ceea ce priveste loialitatea UNPR-ului. Sub umbrela USL, uneperisitii isi asigura intrarea in Parlament, dar ce garantii ne dau noua ca nu vor parasi tabara si vor trece in barca lui Traian Basescu odata ce se vad cu mandatele. Daca USL castiga alegerile cu 50+1 iar UNPR ar trada, riscam sa pierdem guvernarea. Mandatele acestora ar insemna un 6-7% din procentul USL", au explicat social democratii.

PSD a decis ca in 14-15 septembrie sa aiba loc Comitetul Executiv National al partidului in care vor fi stabilite colegiile pentru care PSD va avea candidati pentru alegerile parlamentare. Sursele Hotnews.ro sustin ca, in contextul nemultumirilor interne, liderii PSD se gandesc la varianta de a organiza sedinta CEX in afara Bucurestiului departe de ochii presei.