Ultima sesiune ordinara a Senatului din legislatura parlamentara 2008-2012 a fost deschisa, oficial, marti, cu sedinta de plen in care senatorii trebuie sa isi aleaga reprezentantii in conducerea acestei Camere legislative. La sedinta participa 92 de senatori din totalul de 122, anunta Agerpres. Plenul Senatului a aprobat marti, noua componenta a Biroului Permanent: Radu Berceanu (PDL), Petru Filip (PSD), Dan Radu Rusanu (PNL) si Laurentiu Chirvasuta (UNPR) sunt cei patru vicepresedinti, potrivit Mediafax.

Cvorumul necesar lucrarilor plenului Senatului este de 62 de senatori. Plenul Senatului a aprobat marti, in prima sedinta a ultimei sesiunii ordinare din legislatura 2008-2012, noua componenta a Biroului Permanent al acestei Camere a Parlamentului, cu 82 de voturi pentru, doua impotriva si patru abtineri. Votul a fost secret si electronic.

In sedinta de plen, liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Radulescu, a solicitat ca senatorii sa voteze separat validarea configuratiei si lista nominala a noului Birou Permanent.

''Propun un vot pentru validarea configuratiei propuse pentru urmatoare sesiune, apoi vot pe lista Biroului Permanent rezultata din propunerile facute de fiecare grup parlamentar. Negocierile dintre liderii de grupuri au fost unele esuate. (...) Majoritatea si-a impus matematica proprie, spunandu-ne ca ne cedeaza doar trei posturi. Decizia noastra a fost ca cineva totusi trebuie sa dea un semn de normalitate, asa ca am facut nominalizarile in BP'', a spus Radulescu.

Cu 63 de voturi pentru, sase abtineri si 19 voturi impotriva structura numerica a fost validata.

Structura noului Birou Permanent a fost aprobata cu 63 de voturi "pentru", in timp ce lista nominala cu cei din conducerea Senatului a fost adoptata cu 82 de voturi "pentru".

Presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, a declarat la inceputul sedintei de plen ca, dupa doua-trei runde de negocieri, noua componenta politica a Biroului Permanent cuprinde, din partea PSD, un post de vicepresedinte, doua de secretar si doua de chestor. PDL are in Biroul Permanent un post de vicepresedinte si doua posturi de secretar, PNL - un post de vicepresedinte si unul de chestor, grupul progresist - un post de vicepresedinte, iar UDMR un post de chestor.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu, a anuntat ca, pentru postul de vicepresedinte, formatiunea l-a desemnat pe Petru Filip, iar ca secretari pe Valentin Calcan si Cosmin Nicula. Chestori din partea PSD vor fi Alexandru Cordos si Florin Constantinescu.

Cristian Radulescu, liderul grupului PDL din Senat, a declarat ca, din punctul sau de vedere, negocierile au fost esuate, iar majoritatea parlamentara nu a respectat Regulamentul, Constitutia si logica matematica ce se referea la functii, desi de 22 de ani se procedeaza in acelasi fel. El a explicat ca, daca s-ar fi respectat regula, ar fi rezultat patru posturi pentru PDL in Biroul Permanent, dar majoritatea a impus matematica proprie, spunand ca lasa trei posturi pentru democrat-liberali. Potrivit lui Radulescu, decizia PDL a fost ca cineva trebuie sa dea un semn de normalitate si a acceptat situatia.

Propunerile PDL pentru conducerea Senatului au fost, potrivit lui Cristian Radulescu, pentru functia de vicepresedinte Radu Berceanu, iar ca secretari Alexandru Peres si Gheorghe David.

Liderul senatorilor PNL, Mario Oprea, a anuntat propunerile PNL pentru Biroul Permanent, respectiv Dan Radu Rusanu pentru vicepresedinte si Ioan Ghise chestor.

Grupul progresist l-a nominalizat pe Laurentiu Chirvasuta pentru functia de vicepresedinte, in timp ce UDMR l-a nominalizat pe Verestoy Attila in postul de chestor al Senatului.