Negocierile pentru atribuirea functiilor in Biroul Permanent al Senatului au fost intrerupte, luni, din cauza ca puterea si opozitia nu se inteleg in privinta repartizarii acestor posturi, relateaza Mediafax.

"Pentru moment nu s-a ajuns la niciun rezultat cu negocierile. Majoritatea incearca sa impuna, cum o stim, o politica de forta, trecand peste toate prevederile regulamentare care au fost de 22 de ani incoace", a spus liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu.

Radulescu a precizat ca, in prezent, in Biroul permanent ar trebui sa fie un raport de 8 la 5 pentru putere. "Nu vor atat, vor 9 la 4 si vor sa aiba presedintele si patru vicepresedinti ai Senatului, din patru posibili", a subliniat Cristian Radulescu.

"Vom vedea daca se va reveni la sentimente de normalitate, cum le se va forta in continuare aceasta nota", a a daugat senatorul.

UPDATE: Sesiunea ordinara a Senatului nu a putut fi deschisa oficial luni din cauza faptului ca liderii grupurilor parlamentare nu au reusit sa ajunga la un compromis in ceea ce priveste distribuirea pozitiilor din Biroul Permanent.

Liderii grupurilor parlamentare, dupa o discutie de aproximativ patru ore, au decis sa se reuneasca marti, incepand cu ora 10.00, pentru a relua negocierile, informeaza Agerpres.

Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, a subliniat faptul ca actuala majoritate ignora algoritmul politic, ce le-ar oferi senatorilor PDL posibilitatea de a fi reprezentati in Biroul permanent de doi vicepresedinti, un secretar si un chestor.

"Discutiile nu au dus la niciun rezultat. O sa le continuam maine, poate poimaine, poate mai amanam deschiderea lucrarilor Senatului pentru ca majoritatea considera ca pot modifica, in avantajul lor, si tabla inmultirii, sa le iasa mai mult decat trebuie conform regulamentului si Constitutiei. In concluzie, ne-au spus: 'asta este matematica noastra, daca acceptati, bine'. Noi le spunem: 'Bine, daca asta este matematica voastra, o sa va lasam sa ocupati voi toate locurile din Biroul permanent si sa vedem mai departe pana unde duceti acest conflict", a spus Radulescu.

***

Intrebat ce functii revendica PDL in Biroul Permanent, Radulescu a raspus ca democrat-liberalii, revendica respectarea prevederilor regulamentare, care spun ca totul se calculeaza in functie de algoritmul parlamentar, de ponderea pe care fiecare grup o are in ansamblul Senatului.

"Noua ne-ar reveni, daca consideram si cifrele - matematica e matematica, fara interpretare politica - doua functii de vicepresedinte, una de secretar si una de chestor, iar ei vad posibil pentru noi, prin interpretarea proprie a Regulamentului, doar trei functii, si de grad mai scazut", a completat parlamentrul.

"Daca nu mai vrem sa respectam nici Constitutia nici Regulamentul si peste tot impunem forta unde o sa ajungem in perioada urmatoare?", a intrebat, retoric, Cristian Radulescu.

El a mai spus ca pretentia puterii de a avea un presedinte si patru vicepresedinti "depaseste orice inchipuire".

Liderii grupurilor parlamentare din Senat s-au intrunit, luni, pentru a negocia, in baza algorimului, noua componenta a Biroului Permanent al Senatului, dar si in celelelalte functii in structurile acestei Camere.

Potrivit procedurilor parlamentare, sesiunea va incepe cu alegerea noilor structuri de conducere in grupurile parlamentare, in comisiile permanente, urmand sa fie stabilita, prin votul plenului, si componenta Biroului Permanent al Senatului, in urma negocierilor purtate, in baza algoritmului parlamentar intre liderii de grup.

Referitor la functiile din Biroul Permanent si la conducerile Comisiilor, acestea se negociaza pe baza algoritmului politic, la inceputul sesiunii, partidele urmand sa-si nominalizeze reprezentantii in acest sens.

Senatorii isi reiau activitatea luni, cand se deschide ultima sesiune parlamentara ordinara din aceasta legislatura, 2008-2012.

Anterior, Departamentul legislativ al Senatului a transmis conducerii acestei Camere informatiile necesare privind apartenenta politica a senatorilor in grupurile parlamentare si in Biroul Permanent.

Potrivit acestuia, pentru sesiunea septembrie-decembrie 2012, dintre cele 12 functii in Biroul Permanent, patru ar urma sa revina grupului PSD, care este format din 41 de senatori (33,21% - pondere in structura Camerei superioare a Parlamentului).

Grupurilor parlamentare ale PDL si PNL din Senat le-ar putea reveni cate trei functii in Biroul Permanent, democrat-liberalii avand 34 de senatori (27,54%), iar liberalii 27 de senatori (21,87%).

Grupul progresist, format din 12 senatori, cu o pondere de 9,72%, ar putea avea un reprezentat in conducerea Senatului. Un reprezentat in Biroul Permanent va avea si grupul parlamentar al UDMR, format din sapte senatori (5,67%).

Potrivit lui Filip, functiile de vicepresedinte al Senatului ar putea fi impartite astfel: grupului PSD i-ar putea reveni doua functii, grupului PNL - una, iar grupul PDL ar putea sa incerce sa isi recapete functia de vicepresedinte cedata grupului progresist.

In prezent, functiile de vicepresedinti ai Senatului sunt ocupate de Petru Filip (PSD), Ioan Chelaru (PSD), Laurentiu Chirvasuta (grupul parlamentar progresist), iar grupul parlamentar al PNL va desemna un senator pentru ocuparea acestei functii, ramasa vacanta dupa demisia lui Dan Voiculescu (PC).

Functiile de secretari sunt ocupate, in prezent, de Gheorghe David (PDL), Alexandru Peres (PDL), Vasile Cosmin Nicula (PSD) iar grupul parlamentar al PSD urmeaza sa isi desemneze secretarul in Biroul permanent, functie ramasa vacanta dupa demisia lui Adrian Tutuianu.

Radu Berceanu (PDL), Gheorghe Marcu (PSD), Dan Radu Rusanu (PNL) si Attila Verestoy (UDMR) ocupa functiile de chestori ai Senatului.

Distribuirea functiilor din Biroul Permanent din aceasta Camera legilslativa va fi stabilita luni, dupa discutiile din grupurile parlamentare si dupa negocierile dintre liderii acestora.

Functia de presedinte al Senatului va fi detinuta in continuare de USL.

Fekete Levente a precizat luni pentru Mediafax ca si in vitoarea sesiune parlamentara va ramane lider al grupului UDMR din Senat, iar senatorul Verestoy Attila isi va pastra postul de chestor in conducerea acestei Camere legislative.