Comisia Juridica din Camera Deputatilor a aprobat luni incetarea mandatului de deputat al lui Sergiu Andon, a anuntat Florind Iordache, vicepresedintele comisiei. Acesta a explicat ca pentru incetarea mandatului mai este nevoie de un singur pas, votul in plen.

"Eu cred ca parlamentul in plenul sau nu poate decat sa constate si sa fie de acord cu raportul Comisiei Juridice", a declarat Iordache, intrebat daca parlamentul ar putea respinge decizia comisiei.

Decizia a fost luata in unanimitate.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a cerut Parlamentului revocarea din functie a parlamentarilor Sergiu Andon si Florin Costin Paslaru, ca urmare a ramanerii irevocabile a deciziilor privind incalcarea legii de catre cei doi politicieni.

In 3 aprilie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis irevocabil ca deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, intrucat a fost avocat intr-un proces de coruptie, judecatorii admitand astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

Decizia ICCJ a survenit sesizarii din iunie 2009 a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in urma careia inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au constatat ca Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar intrucat a acordat, ca avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-un dosar penal de coruptie.

Conform legii, cei declarati in incompatibilitate trebuie sa renunte la functia pe care o ocupa si nu mai pot fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de trei ani.

In cazul lui Florin Paslaru, ANI a inaintat, in luna martie, Camerei Deputatilor un raport potrivit caruia deputatul se afla in stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel ca se impune eliberarea din functia publica detinuta.

In ceea ce il priveste pe Florin Paslaru, Comisia Juridica a decis insa luni ca nu va fi revocat, intrucat nu este incompatibil. Decizia a fost luata cu 14 voturi pentru "compatibilitate" si 3 pentru "incompatibilitate", mentinandu-si astfel decizia luata in primavara.

Comisia juridica a decis si in primavara ca Paslaru nu este in incompatibilitate, potrivit Mediafax.

In 18 iulie, premierul Victor Ponta declara ca a scris Parlamentului, precum si celor doi parlamentari (Sergiu Andon si Florin Paslaru - n.r.) care au decizii definitive de incompatibilitate, el manifestandu-si convingerea ca lucrurile se vor rezolva si aratand ca Guvernul nu are puterea de a demite parlamentari.

In aceeasi zi, Comisia Europeana cerea Romaniei, in raportul privind MCV, adoptarea unor proceduri clare prin care sa se prevada demisia parlamentarilor impotriva carora au fost pronuntate hotarari definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnati definit intr-un caz de coruptie la nivel inalt.