Victor Ponta a declarat luni ca situatia din Romania din ultima perioada ca semanat cu cea din Libia, cand "opozitia cerea partnerilor externi sa bombardeze tara", precizand ca face o gluma. Premierul a afirmat, in cadrul discursului sustinut la Reuniunea anuala a diplomatiei romane, ca probleme interne nu trebuie sa afecteze reprezentarea Romaniei in afara si ca "schimbarile pe plan intern, daca suntem inteligenti, nu putem decat sa le folosim in interesul Romaniei". El a subliniat importanta ambasadorilor, de la care "trebuie sa avem asteptari foarte mari".

"Daca pot sa fac o anumita gluma, si sper sa fiu bine inteles, in ultima perioada am vazut o situatie care semana cu ceea ce am vazut in Libia cu ceva timp. Opozitia din tara cerea partenerilor externi sa bombardeze tara ca sa arate ca lucrurile nu merg bine", a spus Ponta.

"Schimbarile pe plan intern, daca suntem inteligenti, nu putem decat sa le folosim in interesul Romaniei. Impartasesc mai degraba viziunea economica a noului presedinte al Frantei, dar putem sa folosim in interesul Romaniei optiunea presedinteului pentru masurile de austeritate" si nu sa fie considerate "ca fiind adverse", a spus el.

Prim-ministrul a declarat ca este "convins ca probleme interne nu trebuie sa afecteze reprezentarea noastra in afara" si ca aderarea la spatiul Schengen, care in ultimul an a devenit o "problema psihologica", va avea loc. "Aderarea sau neaderarea" nu este o problema politica, a spus el.

"Sunt absolut convins ca obiectivele noastre fundamentale in cadrul UE trebuie sa ramana aceleasi. Nu sunt atat de suparat sau de tulburat de ceea ce, iata, de mai mult de un an, devine intr-un fel o problema psihologica a Romaniei - aderarea la spatiul Schengen. Sunt convins ca Romania, care indeplineste de mult timp toate criteriile tehnice si toate standardele solicitate tarilor europene, va deveni membru al spatiului Schengen si ca deciziile politice de anul trecut, eventual de anul acesta, care au intarziat aceasta aderare, la un moment dat vor da loc liber realitatilor, faptului ca, din punct de vedere tehnic, dupa investitii foarte mari pe care tara noastra le-a facut, putem asigura la standardele cele mai inalte frontiera de est a UE si ca deciziile politice, la un moment dat, vor lasa loc deciziei corecte".

"Trebuie sa lasam prejudecatile, sabloanele trecutului, Romania poate sa aiba relatii excelente politice, culurale, economice cu toate tarile care reprezinta in acest moment un parteneriat pentru Romania, China, Rusia, Brazilia, dar si tari din Orientul Mijlociu, Africa," a mai spus Ponta.

Premierul a insistat asupra importantei sarcinii unui ambasador de reprezenta tara si de a coordona reprezentarea in zonele economica, militara si culturala. "Sunt convins ca asa din bugete austere puteti, domnule ministru, sa stabiliti prioritati reale", i-a spus minsitrului de externe Titus Corlatean.

"O sa va rog pe toti reprezentantii nostri diplomatici sa fiti mult mai curajosi decat ati fost pana acum in a promova interesele economice ale Romaniei. Am considerat si consider intotdeauna normal atunci cand un ambasador al unei tari europene sau din afara Europei la Bucuresti solicita o intrevedere cu mine, ca prim-ministru, pentru a discuta o problema economica a unei companii din tara respectiva, nu consider asta un lobby nepermis. Dimpotriva, il felicit de fiecare data pe acel ambasador care se lupta pentru interesele nu doar politice, ci si economice ale tarii pe care o reprezinta la Bucuresti. O sa va incurajez si o sa va rog sa faceti acelasi lucru in toate tarile in care reprezentati Romania", le-a spus Ponta ambasadorilor, citat de Agerpres.

Ponta a afirmat si ca Ziua Nationala a Romaniei ar trebui sa fie marcata in ambasadele tarii noastre din strainatate prin sustinerea financiara din partea statului si nu prin cautarea de sponsori.

"Sunt absolut convins ca trebuie ca presedintele tarii, primul-ministru, ministrul de Externe, sa astepte foarte mult de la reprezentantii nostri diplomatici in strainatate, dar in acelasi timp, trebuie sa vorbim foarte corect si despre ceea ce ar trebui sa asteptati dvs de la noi. Si cred ca si in conditii atat de dificile din punct de vedere bugetar, ar trebui domnule ministru sa dam un prim semn ajutand si punand umarul la ceea ce este normal si anume sarbatorirea Zilei noastre nationale de 1 Decembrie, in ambasadele noastre. Nu prin ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, cand ambasadorii nostri cautau si cereau sponsori ca sa poata sa organizeze ziua Romaniei, ci prin efortul pe care Romania trebuie sa-l faca pentru a fi, in mod corect si demn, reprezentata pe plan international", a declarat Ponta.

Premierul a mai spus ca si-ar dori ca ambasadorii sa aiba, la nivelul posibil, conditiile pe care trebuie sa le aiba pentru a arata ca Romania isi respecta diplomatia.

"Am fost anul acesta, nu doar ca prim-ministru, in vizite in care am constatat ca daca esti ambasador trebuie sa stai intr-o suburbie a Capitalei, daca lucrezi la un institut, de exemplu, cultural, poti sa stai in centrul Capitalei si sa ai conditii foarte bune", a mai spus premierul.