Seful cancelariei prezidentiale, Cristian Diaconescu, a afirmat duminica seara ca presedintele Traian Basescu va sustine o declaratie, prima de la intoarcerea sa la Palatul Cotroceni dupa suspendarea din functie, atunci cand va simti ca este un moment prielnic, punctand faptul ca marti ii va primi pe ambasadorii romani, scrie Agerpres.

"Ca orice politician cu experienta va face o declaratie publica atat de asteptata in momentul pe care-l va simti prielnic. Nu stiu cand va fi acest moment. In orice caz, va fi luni si marti reuniunea anuala a diplomatiei. Marti, vor veni conform traditiei de ani si ani de zile sefii de misiuni ai Romaniei la Cotroceni. Sigur ca exista o serie de elemente de mesaj pe care le va transmite, avand insa in vedere mai ales dimensiunile de politica externa pe care Presedintia urmeaza sa le sustina in anul 2013 si ceea ce reprezinta teme fundamentale de politica externa pe care, Romania de data aceasta, trebuie sa le parcurga in acest an", a spus Diaconescu, la B1 TV, intrebat cand va face presedintele o declaratie publica.

Consilierul prezidential a mentionat ca ii este dificil sa spuna cand va transmite presedintele Basescu un mesaj, dar s-a declarat convins ca o va face.

Presedintele Traian Basescu s-a intors pe 28 august la Palatul Cotroceni, dupa 52 de zile de suspendare din functie, reluandu-si astfel mandatul castigat in urma alegerilor prezidentiale din 2009. Intoarcerea la Cotroceni a lui Basescu a avut loc dupa ce pe 27 august Parlamentul a luat act de decizia Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului din 29 iulie.

Pe 6 iulie, Parlamentul a decis suspendarea din functie a lui Traian Basescu. Liberalul Crin Antonescu, care detine functia de presedinte al Senatului, a devenit dupa suspendarea lui Basescu presedintele interimar al Romaniei.