O noua suspendare a presedintelui Traian Basescu este posibila si chiar legitima, afirma presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, intr-un interviu acordat agentiei Agerpres.

Dan VoiculescuFoto: AGERPRES

"Romanii doresc demiterea lui Traian Basescu iar articolul 95 din Constitutie permite fara nicio problema declansarea unei noi proceduri de suspendare. Insa, daca se va mai initia o asemenea procedura, ar fi recomandabil sa se desfasoare la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie, astfel incat referendumul pentru demitere sa poata fi organizat in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, din respect pentru cetateni si din ratiuni economice'', a spus liderul conservator intrebat daca vede posibila si legitima o noua suspendare a presedintelui.

In opinia sa, inainte de toate, Traian Basescu a fost demis.

"In Romania reala, nu in cea fictiva, 8,4 milioane de voturi reprezinta aproximativ 60% din total. Asadar, domnul Basescu este demis. Intoarcerea sa episodica la Cotroceni reprezinta o anomalie, un esec al democratiei. Sase, sapte sau noua oameni nu pot decide impotriva a 60% dintre romani. Eu cred ca aceasta anomalie va fi curand indepartata'', a fost de parere Voiculescu.

Presedintele fondator al PC considera ca ''aceasta anomalie'' poate fi indepartata in mod concret cu mijloace democratice, legale si constitutionale.

"Votul a 7,4 milioane de romani nu poate fi ignorat. Nu putem privi in cealalta parte. Nu putem sa ne prefacem ca nu s-a intamplat. Dupa 29 iulie 2012 Romania s-a schimbat ireversibil. Cei care nu inteleg aceasta realitate pierd legatura cu natiunea. Rezultatul referendumului in care 87% dintre votanti au ales sa il demita pe Traian Basescu ofera doar doua variante: fie respectam vointa natiunii si il demitem, fie sfidam vointa natiunii si il toleram pe Traian Basescu. Eu nu cred ca ne permitem sa sfidam democratia. Romanii s-au saturat de ezitari. Avem nevoie de respectarea cu fermitate a vointei natiunii", a subliniat Dan Voiculescu.

In ceea ce priveste posibilitatea existentei unor reactii internationale, Dan Voiculescu s-a aratat convins ca niciun lider democratic nu isi va permite sa critice un demers absolut constitutional, care este deja validat de votul a peste opt milioane de romani.

"In iulie, unii lideri externi mai aveau justificarea ca nu stiau ca procedura suspendarii este prevazuta de Constitutie sau isi imaginau ca preacinstitul presedinte Basescu este hartuit de o minoritate. In prezent, dupa votul masiv din 29 iulie si dupa dezbaterile din ultima perioada, orice astfel de interpretare este exclusa. Iar daca totusi vor mai aparea astfel de atitudini, autoritatile romane trebuie sa reactioneze foarte ferm pentru a apara demnitatea nationala si pentru a transmite ca Romania nu isi negociaza suveranitatea", a afirmat liderul conservator.

El a precizat ca daca Uniunea Social Liberala va coabita sau nu cu presedintele Traian Basescu este responsabilitatea conducerii Uniunii.

In opinia sa, Traian Basescu este "foarte speriat" si acest lucru il face "agresiv".

"Nu cred ca se mai poate schimba. El cauta tot timpul motive de scandal, iar daca nu le gaseste, le inventeaza. Acum este foarte speriat, stie cat de fragila este pozitia sa. Iar frica il face si mai agresiv, il predispune la abuzuri mai mari. Aveti dovada in ultima perioada, in care a renuntat sa mai salveze aparentele. A amenintat explicit, in conferinte de presa, iar structurile pe care le controleaza s-au conformat disciplinat. In continuare va incerca sa se razbune pe cei care l-au suspendat. Vor incepe diversiuni media, presiuni institutionale ... Cred ca eu sunt printre primii vizati si sunt convins ca in urmatoarea perioada vor aparea din nou atacuri sustinute de propaganda presedintelui. Dar, dupa atatia ani, Traian Basescu ar trebui sa inteleaga ca pe mine nu ma poate intimida, ca mie nu mi-e frica. Insa, veti vedea, va incerca cu orice mijloace sa destabilizeze USL, sa reia guvernarea, sa organizeze alegerile", a adaugat Dan Voiculescu.