Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a declarat, vineri seara, la Festivalul Peninsula de la Targu Mures, ca in ciuda recomandarilor comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, ca politicienii romani sa se abtina de la a comenta deciziile Justitiei, acestia trebuie sa faca publice ceea ce considera a fi abuzuri ale instantelor romanesti.

Laszlo BorbelyFoto: HotNews.ro

"In momentul de fata suntem intr-o situatie mai dificila, Romania, dupa aceste peripetii din ultima luna, care ne-au dat ocazia sa avem o vara 'foarte linistita' si fara nici un fel de evenimente politice. Dupa aceasta luna fierbinte, pe buna dreptate Uniunea Europeana si altii ne spun 'respectati principiile statului de drept, respectati, de exemplu, independenta Justitiei'. Politicienii - asa spune d-na Reding de la Comisia UE in cele 11 puncte - sa se abtina de la a comenta deciziile justitiei.

"Pai cum sa ne abtinem sa comentam o decizie injusta a Justitiei, nereala si neadevarata? Deci in acest moment Romania, care este in aceasta situatie, pe de o parte trebuie sa asculte de ceea ce spune UE, dar trebuie sa punem la punct ceea ce inseamna abuzurile unor institutii ale statului.

"Daca sunt abuzuri ale Justitiei trebuie sa le spunem, daca sunt abuzuri ale Procuraturii sau ale DNA trebuie sa le spunem. Daca sunt abuzuri ale Guvernului sau ale Parlamentului trebuie sa le spunem", a declarat Borbely, facand referire la condamnarea la trei ani de inchisoare a fostului subsecretar de stat Marko Attila, pentru retrocedarea cladirii Liceului 'Szekely Miko' din Sf. Gheorghe, potrivit Agerpres.

Laszlo Borbely a precizat ca acest caz este este "si juridic si politic" si ca in data de 1 septembrie la Sf. Gheorghe va avea loc un protest impotriva sentintei Judecatoriei Buzau, care l-a condamnat pe Marko Attila si pe alte doua persoane pentru abuz in serviciu, in cazul retrocedarii imobilului.

"Vreau sa transmiteti foarte clar acest mesaj catre populatia romana. Populatia maghiara stie exact despre ce este vorba dar poate este bine sa accentuam mai bine catre populatia romana, care poate primeste cateodata informatii trunchiate. Ceea ce s-a intamplat cu trei colegi - Marko Attila, care este secretar de stat la DRI, Marosan Tamas, care este din partea Bisericii Reformate avocat si Silviu Clim, care a fost in comisia aceasta de retrocedare reprezentantul Ministerului Justitiei - deoarece au retrocedat legal, pe baza unei Hotarari de Guvern, in 2000, o cladire emblematica Bisericii Reformate, au primit cadou de la Justitia romana, 3 ani de inchisoare cu executare, respectiv dl. Clim, 3 ani de inchisoare cu suspendare (...)E vorba de 3 ani de inchisoare cu executare! Puneti-va in situatia unui om care este intr-o functie si dupa aceea e trimis la inchisoare cu executare", a accentuat politicianul.

Acesta a spus ca in anul 2012, "justitia romana renationalizeaza o cladire a Bisericii Reformate care a fost totdeauna a Bisericii Reformate si condamna 3 oameni la inchisoare", pe motiv ca procurorii au sustinut ca imobilul respectiv a fost construit si din banii populatiei, nu doar ai bisericii.

"E un precedent periculos, maine-poimaine Justitia poate sa decida si la o cladire a Bisericii ortodoxe sau Greco Catolice si sa o renationalizeze", a sustinut Borbely.

Vicepresedintele politic al UDMR a spus ca in acest dosar s-a facut recurs si ca exista termen fixat in data de 5 octombrie.

Potrivit DNA, cei trei au intocmit, la data de 14 mai 2002, o nota de constatare "in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal".

Judecatoria Buzau a anulat Nota de constatare nr. 58/14.05.2002 si a dispus radierea dreptului de proprietate a Eparhiei Reformate din Ardeal si confiscarea de la Eparhia Reformata din Ardeal a sumei de 1.137.856 lei.

In cadrul Festivalului Peninsula, care se deruleaza la Targu Mures pana duminica, este amplasat un cort in care organizatorii aduna semnaturi de sustinere a celor care ar retrocedat Eparhiei Reformate din Ardeal Liceul Teoretic 'Szekely Miko' din Sf. Gheorghe si care au fost condamnati penal in prima instanta.