Stire actualizata: Membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au luat act joi de demisia Monei Pivniceru din magistratura, astfel incat aceasta sa poata prelua portofoliul Justitiei. De aceasta data s-a intrunit cvorumul necesar, fiind prezenti 16 din cei 19 magistrati CSM. Ca sa fie cvorum era nevoie de prezenta a minim 15 magistrati. Sedinta a fost una tensionata, iar membrii CSM s-au certat pe tema plecarii lui Pivniceru din magistratura.

Urmeaza ca decizia de demisie sa fie publicata in Monitorul Oficial, iar presedintele interimar Crin Antonescu sa semneze decretul de numire in functie. Apoi, Pivniceru poate deveni ministru al Justitiei.

ora 10:20 CSM a luat act de demisia Monei Pivniceru din magistratura. Imediat dupa anunt, Mona Pivniceru a declarat ca nu a vrut sa scape de profesia de magistrat si ca CSM ar fi obligat-o sa demisioneze.

ora 9:40 Judecatorii CSM voteaza daca sa fie introdusa pe ordinea de zi cererea de demisie a Monei Pivniceru precum si o posibila alta amanare a deciziei CSM in cazul acesteia. Judecatorii dezbat daca Pivniceru trebuie sa mai ramana 30 de zile la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Presedintele CSM, Aina Ghica a invocat un text de lege care sustine ca, in caz de demisie, institutia (in acest caz ICCJ) poate cere ca demisionarul sa mai ramana 30 de zile in magistratura pentru a-si termina anumite dosare. In replica, presedintele ICCJ, Livia Stanciu, a spus ca institutia pe care o conduce nu a facut nicio solicitare in acest sens. In plus, Pivniceru este de un an la CSM, deci nu ar mai avea lucrari de facut la ICCJ.

ora 9:30 Jurnalistii au fost dati afara de la sedinta CSM.

ora 9:20 La inceputul sedintei, Viorica Costinu, presedinta Asociatiei Magistratiror din Romania, a cerut membrilor CSM sa ia in discutie demisia Monicai Pivniceru.

ora 8:55 Premierul a ajuns cu putin timp inainte de ora 9 la CSM. "Am venit cu speranta ca se va face cvorum si ca vor fi luate in dicutie toate problemele, nu numai demisia doameni Pivniceru. Sunt foarte multe probleme de rezolvat (...) Nu face bine CSM acest gen de absente de la Consiliu si sunt convins ca judecatorii au inteles", a spus prim ministrul la intrarea in sediul CSM.

La sedinta Plenului CSM participa si procurorul general, Codruta Kovesi, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, dar si cei trei membri ai Consiliului care au lipsit la sedinta convocata joi, respectiv Ana Labus, Florentina Gavadia si Bogdan Gabor.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urma sa se reuneasca din nou, joi, in sedinta de plen pentru a lua act de demisia din magistratura a judecatoarei Mona Pivniceru, astfel incat aceasta sa poata prelua portofoliul Justitiei. Miercuri, sedinta CSM, la care a fost prezent si premierul Victor Ponta, a fost suspendata din lipsa de cvorum desi fusese programata cu mult timp inainte.

Asociatia Magistratilor din Romania a platit anunturi la mica publicitate pentru a aduce membrii la sedinta de joi

Asociatia Magistratilor din Romania a criticat din nou atitudinea CSM care prin faptul ca amana sa ia act de demisia lui Pivniceru ar incerca sa tergiverseze numirea la Justitie. Asociatia a platit anunturi la mica publicitate in presa pentru a aduce la cunostinta membrilor CSM sedinta de joi.

Intr-un comunicat de presa , presedintele AMR, judecatorul Viorel Spanu, aduce mai multe acuzatii membrilor CSM, declarand ca spera ca acestia "vor renunta la eventuale tertipuri de amanare a luarii act de dubla demisie prin fortarea invocarii si aplicarii unui text de lege care nu isi poate produce efecte in situatia dnei Pivniceru (art 65.alin. 5 din Legea 303/2004 republicata)".

Presedintele AMR mai informeaza ca Asociatia i-a citat prin mica publicitate pe membrii CSM pentru a participa la sedinta de plen de, joi, 23 august, ora 9:00.

Ponta: Se vor convoca sedinte la CSM pana se face cvorum sau pana cand se va autosesiza Senatul

Premierul Vicor Ponta a declarat, miercuri, ca joi se va duce la sedinta CSM in care spera ca se va lua act de demisia Monei Pivniceru, iar daca nu va fi cvorum, se vor convoca sedinte pana cand acesta va fi constituit sau pana cand Senatul constata ca membrii CSM nu-si exercita atributiile, scrie Mediafax.

"Maine (joi-n.r.), la 9.00, o sa merg acolo (la CSM-n.r.) si o sa merg la CSM pana ei fac cvorum. Sunt foarte incapatanat", a spus premierul la Antena 3. El a subliniat ca se vor convoca sedinte ale CSM pentru a se lua act de demisia Monei Pivniceru pana cand se va constitui cvorumul sau pana cand Senatul va constata ca membrii CSM nu-si mai exercita atributiile. "Sper totusi ca aceasta noapte sa fie un sfetnic bun", a spus Ponta.

Premierul a precizat ca Pivniceru ramane in continuare propunerea sa pentru portofoliul Justitiei, indiferent de un eventual alt punct de vedere al presedintelui Basescu.