Prim-vicepresedintele PDL, Cristian Preda, a afirmat, luni, ca propunerea PDL pentru Avocatul Poporului este Gheorghe Iancu, transmite Agerpres.

"Comisia Europeana a solicitat fortelor politice din Romania sa gaseasca pe cale consensuala un nume pentru Avocatul Poporului. Propunerea PDL este Gheorghe Iancu. Asteptam si din partea Guvernului, a partidelor care alcatuiesc majoritatea guvernamentala propuneri pentru a putea purcede la discutii si pentru a putea raspunde solicitarii CE. Trebuie sa luam in seama foarte serios ceea ce ni s-a transmis de la Bruxelles", a spus Cristian Preda.

Liderii grupurilor parlamentare au convenit, la jumatatea lunii iulie, la o intalnire cu presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, sa faca propuneri pentru functia de Avocat al Poporului pana pe 15 august.

"Avem nevoie de un Avocat al Poporului care sa intruneasca acceptabilitatea tuturor grupurilor parlamentare, o persoana cunoscuta, echilibrata si care sa faca cinste acestei functii. Propunerea va merge catre comisiile juridice, dupa ce fiecare grup parlamentar va trimite pana pe 15 august fie presedintelui Camerei, fie presedintelui Senatului CV-ul persoanei pe care o considera independenta politic, capabila sa gestioneze aceasta functie. Pe 1 septembrie, inainte de sesiunea parlamentara, liderii grupurilor politice, impreuna cu presedintii Camerei si Senatului, vor avea o discutie si speram ca cel putin in primele zece zile, in urma negocierilor, sa avem o singura propunere care sa mearga catre comisiile juridice reunite, sa fie audiata aceasta persoana si sa devina cu votul plenului reunit noul Avocat al Poporului", a declarat atunci presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, la finalul intalnirii, precizand ca toate deciziile au fost stabilite de comun acord.

Gheorghe Iancu a ocupat functia de Avocat al Poporului intre septembrie 2011 - iulie 2012. In 3 iulie, intr-o sedinta a plenului reunit al Parlamentului, Gheorghe Iancu a fost revocat din functie, in locul sau fiind numit, pentru a asigura interimatul, PSD-istul Valer Dorneanu.