Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda scrie, sambata, pe blogul sau, ca "Respingând ipoteza invalidării cu 5 la 4, Crin Antonescu își reconfirmă disprețul față de orice majoritate care nu-i este favorabilă. În același timp, el refuză să spună cum se iese dintr-un asemenea posibil impas. Așa ar fi făcut orice politician responsabil, însă după toate aparențele C. Antonescu e mai interesat de rămânerea cu orice preț la Cotroceni decât de detensionarea situației actuale."

Cristian Preda adauga ca "Pe 9 august, scriam pe acest blog că pe măsură ce ne apropiem de data la care guvernul va trimite poziția sa la CCR, modul în care se iau deciziile în Curte se va impune foarte probabil ca problema esențială, adăugând că nu e exclus ca ultima dezbatere în privința referendumului să fie centrată în jurul chestiunii dacă validarea trebuie făcută cu minimum 6 voturi la 3, invalidarea poate fi asumată cu 5 voturi la 4?. Vineri seara, Crin Antonescu a confirmat așteptarea pe care o aveam. Senatorul penelist, care ține în acest moment locul șefului statului, s-a pronunțat în privința deciziei CCR, afirmând că ".

Europarlamentarul PDL mai scrie ca "Să luăm, totuși, în seamă ipoteza unei decizii luate cu 5 la 4 care nu va fi recunoscută de părțile implicate. Se ajunge atunci la arbitraj. Cum orice recurs intern e consumat, cine ar putea fi arbitrul? Ph. Gordon, emisarul dnei Clinton, a spus de mai multe ori în vizita sa de la București că, în condițiile exacerbării partizanatului intern, Comisia de la Veneția ar putea juca rolul unui . E foarte posibil ca experiența Comisiei de la Veneția și ajutorul pe care l-ar putea acorda aceasta Curții Constituționale din România să fi figurat pe agenda discuțiilor lui Gordon cu Băsescu, Ponta și Antonescu. Declarațiile președintelui interimar de vineri seara sugerează însă dezacordul său major cu emisarul american în tot ceea ce privește referendumul. Întrebarea legitimă care se naște e dacă aliatul său Victor Ponta are același punct de vedere. Probabil că premierul, mai prudent în ultima vreme, nu va spune public prea multe până marți, când CCR a fixat ședința mult-așteptată. O eventuală consultare a Comisiei de la Veneția ar da – cred eu – un rezultat defavorabil punctului de vedere al lui Antonescu: precedente existente în alte Curți constituționale din Europa ar împinge foarte probabil Comisia de la Veneția să considere că o decizie a CCR de invalidare cu 5 la 4 e legitimă, fiindcă ea indică în chip indubitabil că mai lipsesc două voturi pentru a valida consultarea referendarâ."

"Să luăm însă în seamă și varianta în care, după un vot cu 5 la 4 declarat inacceptabil de C.Antonescu & co., nu se recurge la un arbitraj extern, confirmând astfel critica instituțiilor europene din ultimele zile. S-ar prefera atunci calea – mult mai facilă – a agravării crizei prin presiunea străzii și/sau delegitimarea deciziei CCR, printr-un boicot sau chiar printr-o demisie a parlamentarilor USL. Crin Antonescu nu exclude aceste evoluții – despre care s-a vorbit public în ultimele zile – atunci când afirmă că șansele de revenire a lui Băsescu la Cotroceni sunt “infime”. Lăsând la o parte sporirea tensiunii sociale (care e deja enormă), să ne închipuim doar scena instituțională: Parlament care nu se reunește pentru a putea lua act de decizia CCR; președinție interimară prelungită sine die; guvern în funcție până la alegerile parlamentare, dar imposibil de controlat în absența legislativului; la rândul lui, legislativul nu poate fi dizolvat, pentru a avea alegeri anticipate, fiindcă președintelui interimar Constituția îi interzice acest recurs. Pe scurt: haos. Mai poate opri cineva acest tăvălug? Eu cred că da", incheie Cristian Preda.