Premierul Victor Ponta l-a acuzat joi pe Traian Basescu ca a cerut anchetarea celor "8,5 milioane de romani care au votat impotriva sa" si i-a asigurat pe acestia de "sprijinul" si "protectia" pe care va incerca sa le-o ofere "impotriva abuzurilor".

"Acum, pentru ca presedintele a cerut in mod imperativ sa fie anchetati cei 8,5 milioane de romani, vad ca asta se intampla. Inteleg ca isi doreste foarte mult, chiar daca oamenii nu il mai vor, vrea sa fie presedinte peste 8,5 milioane de romani anchetati pentru ca au votat impotriva lui. Ce tara vrea sa conduca dl Basescu, ca presedinte?", s-a intrebat el, intr-o conferinta de presa sustinuta la Tg Jiu.

"Fac un apel (la Traian Basescu) sa inteleaga ca cei 8,5 milioane de romani care au votat impotriva lui, daca vor si anchetati pentru ca au votat impotriva lui, il vor uri ca pe Ceausescu", a adaugat Victor Ponta.

Primul ministru a vorbit de un "sentiment de teroare" la nivel national si a precizat ca in cadrul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii de luni va "sustine in continuare ca trebuie date explicatii vizavi de faptul ca mii de oameni, oameni simpli, sunt calcati de procurori".

"Ii asigur de sprijinul meu si de protectia pe care noi o sa incercam sa le-o oferim impotriva abuzurilor", a continuat el, adaugand ca "lucrurile astea s-au mai intamplat prin anii 50 cand li se batea oamenilor la usa si se intra peste ei".

In ceea ce priveste CSM, Victor Ponta a notat: "Vad ca sunt foarte sensibili dar as vrea sa fie sensibili la declaratiile tuturor".

"Cand spune dl Basescu ceva se tace chitic", a spus premierul, subliniind ca in opinia sa Crin Antonescu nu a afectat "in vreun fel independenta cuiva", ci a "a pus niste intrebari pe care 8,5 mil de oameni le pun".

"Si avem obligatia sa le spunem acestor oameni ca nu vor fi anchetati, sau ca daca sunt anchetati pentru ca au votat e un abuz si o ilegalitate", a spus Ponta, adaugand: "Inteleg ca CSM e in vacanta, ma indoiesc ca fiind in vacanta, la plaja, la munte, au fost foarte afectati".

"Un stat de drept inseamna sa le asiguri celor 8,5 milioane de romani protectia daca vor fi anchetati" abuziv pentru faptul ca au votat, a reafirmat el.

Primul ministru a spus ca ar vrea sa vada, "daca tot s-a pornit ancheta cu referendumul" si "toti procurorii au venit din vacanta ca sa ancheteze referendumul" si anchete legate de "oameni politici importanti care i-au impiedicat pe romani sa vina la vot, au dat bani, le-au luat cartile de identitate".

"Independenta presupune si faptul ca ii anchetezi pe toti, nu doar pe cei de la USL", a acuzat acesta.

El a infirmat inca o data existenta unor disensiuni cu Crin Antonescu, afirmand ca se intelege cu "exceptional de bine" si "coabiteaza excelent" cu presedintele interimar.

"Am ajuns ministru al justitiei pentru ca m-am pus singur ca sa constat inca o data ca e o functie cu foarte putine atributii si cu foarte multe responsabilitati. (...) Cand m-am angajat pentru functia de prim ministru ma asteptam, prim ministrii mai sunt certati de presedinte, asa a fost intotdeauna", a comentat Victor Ponta, precizand ca nu s-a suparat pe Traian Basescu pentru faptul ca a fost apostrofat in public, ci pentru ca "dl Basescu mi-a bagat cutitul pe la spate".

In ceea ce priveste sedinta CSM de luni, primul ministru a spus ca o va intreba pe Laura Codruta Kovesi "daca e legal sa dai la presa dl Basescu convorbirile interceptate intr-un dosar in care nu s-a inceput urmarirea penala", facand referire la Victor Paul Dobre, si daca "este legal sa confisti listele electorale".

"Listele sunt la Parchet, Parchetul vrea sa le dea la Curte si Curtea le cere de la Guvern", a adaugat primul ministru.

El a precizat ca isi doreste ca CSM sa discute luni numirea judecatoarei Mona Pivniceru in functia de ministru al Justitiei. "De-abia astept sa ma remaniez, sa nu ma mai critice dl. Antonescu, dl. Basescu, sa punem un ministru si sa-l critice pe acela", a incheiat premierul.