Senatorul PSD Dan Sova a declarat luni ca cea de-a doua adresa a CCR catre Guvern nu modifica in niciun fel solicitarea initiala de actualizare a listelor electorale permanente, transmite Agerpres. Sova a sustinut ca daca CCR dorea doar listele electorale pe baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie, si nu unele actualizate, le-ar fi cerut de la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), si nu de la Guvern.

"Ceea ce a cerut Curtea Constitutionala nu modifica cu nimic solicitarea initiala. Listele electorale permanente se fac, in conformitate cu Legea referendumului, numai cu persoanele care domiciliaza efectiv in localitatea unde se face lista electorala permanenta. Ceea ce a cerut CCR e normal, firesc", a spus Dan Sova.

El a precizat ca solicitarea CCR reprezinta o solicitare a justitiei iar Guvernul nu face decat sa participe la aceasta actualizare. Dan Sova le-a recomandat primarilor Emil Boc, de la Cluj-Napoca, si Dorin Florea, de la Targu Mures, sa respecte solicitarea CCR si le-a atras atentia ca o atitudine contrara "obstructioneaza justitia".

Senatorul PSD sustine ca Guvernul actualizeaza listele in baza OUG 97/2005, republicata in 2011, privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, care prevede ca declararea domiciliului de catre o persoana fizica trebuie sa fie insotita de ancheta sociala pe teren facuta de organul de politie.

"Nu s-a facut niciodata aceasta verificare, pentru ca daca s-ar fi facut, nu am fi avut 2.000 de oameni la o singura adresa", a spus Dan Sova.

El a invocat Codul civil, care stabileste ca domiciliul unei persoane fizice este adresa la care poate fi gasita.

De asemenea, Sova sustine ca de pe listele electorale permanente trebuie eliminati cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pe pasaportul carora scrie acest lucru.

"Trebuie vazuta si situatia celor care au resedinta in strainatate, pentru ca o persoana nu poate avea doua domicilii. O persoana care lucreaza in strainatate si are resedinta de mai mult timp intr-un alt stat nu poate avea domiciliul in Romania", a afirmat senatorul PSD.

Social-democratul i-a indemnat pe primari sa respecte strict legea, pentru ca nu au ce cauta pe listele electorale permanente cetateni romani cu domiciliul in strainatate, persoanele decedate si cetatenii romani cu drepturi electorale suspendate de hotarari judecatoresti.

"Noi ne dorim sa se valideze acest referendum, pentru ca nu poate fi ignorata vointa a 8,5 milioane de romani care au votat, pentru ca ar fi incalcate mai multe articole din Constitutie si in primul rand suveranitatea statului, care se exercita prin referendum", a subliniat Dan Sova, apreciind ca "Traian Basescu e deja demis prin vointa romanilor".

Senatorul PSD a precizat ca "operatiunea de curatare" a listelor, modul de aplicare si instrumentele folosite in aceasta operatiune vor fi verificate de CCR.