Prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca presedintele interimar Crin Antonescu trebuie sa-i spuna premierului Victor Ponta daca ii este frica de tensiuni sociale si nu opozitiei sau presedintelui suspendat, Traian Basescu. Cezar Preda a adaugat ca PDL cere demisia ministrului de Interne Ioan Rus, pe care il considera descalificat de "mascarada" pe care a facut-o in legatura cu organizarea mini-recensamantului, potrivit Mediafax.

"De tensiuni sociale nu se poate face responsabil un om care nu are prin atributiile de serviciu parghii si putere sa schimbe viata romanilor. Aceasta e atributia Executivului. Domnul Antonescu, daca ii e frica de tensiuni sociale, sa i-o spuna lui Ponta, nu noua si nu presedintelui ales, Traian Basescu", a spus Cezar Preda, raspunzand unei intrebari referitoare la afirmatiile facute de presedintele interimar, Crin Antonescu, potrivit caruia suspendarea si referendumul de demitere ar fi prevenit izbucnirea unor tensiuni sociale in toamna.

Cezar Preda a aratat ca protestele din luna ianuarie au fost la un numar de 10-20 de ori mai mic decat il "umfla" Crin Antonescu. Democrat-liberalul a mai sustinut ca, prin intoxicarea agenda publice cu aceasta "mascarada", cei de la USL incearca sa ascunda faptul ca se afla la guvernare de mai bine de trei luni si nu au facut nimic.

Presedintele interimar Crin Antonescu a sustinut, sambata, ca Romania risca sa inregistreze, in toamna, violente sociale mai grave decat cele de la inceputul anului, daca suspendarea lui Traian Basescu si referendumul de demitere nu ar fi avut loc in acest moment: "Sute de mii de oameni, in fiecare seara si aproape in fiecare localitate insemnata, in ianuarie-februarie, au dat aceste semne ca solutia era, atunci, alegeri anticipate si parlamentare si prezidentiale. Nu am fi ajuns aici. Acum, daca acest referendum nu avea loc, daca aceasta suspendare nu avea loc, din toamna riscam sa avem chiar violente sociale", a spus Antonescu, intr-o emisiune la Antena3.

  • Cezar Preda: Ioan Rus trebuie sa demisioneze, a fost descalificat de "mascarada" pe care a facut-o cu mini-recensamantul

Prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda a mai anuntat ca formatiunea sa cere demisia ministrului de Interne Ioan Rus pe care il considera descalificat de "mascarada" pe care a facut-o in legatura cu organizarea mini-recensamantului: "Cerem ca ministrul Ioan Rus sa demisioneze imediat. A fost in afara oricarui profil de ministru de Interne al UE cu ce a spus public in fata a 22 de milioane romani, ca mini-recensamantul in mediul rural se rezuma la primari si la 2-3 oameni vajnici care o intreaba pe tata Maria daca Vasile e acasa, iar daca tata Maria spune ca nu e acasa si e plecat in strainatate, acest cetatean european isi pierde dreptul de vot. Asta este atitudine de ministru de Interne? Noi spunem ca nu si domnul ministru Rus trebuie sa plece".

El a mentionat ca "mascarada" mini-recensamantului il descalifica pe ministrul Ioan Rus si a cerut ca aceasta "mascarada" sa inceteze imediat.

Ministrul Administratiei si Internelor (MAI), Ioan Rus, a declarat ca actualizarea listelor electorale va presupune un "mini-recensamant", care va fi facut de autoritatile locale pana in 24 august, prin vizite foarte scurte, de "trei secunde", de la domiciliul romanilor.

Intrebat pe ce baza si in ce mod va fi realizat, concret, mini-recensamantul, ministrul Administratiei si Internelor a precizat ca Guvernul ar urma sa emita la inceputul saptamanii viitoare un act normativ prin care sa imputerniceasca primariile pentru activitatea de verificare a datelor in teren. "O facem direct pe sectiile de vot. Fiecare sectie de votare are o mie si ceva de persoane. Acolo sunt listele. Nu verificam altceva decat concordanta intre componenta nominala a listei si existenta persoanei fizice. Si va trebui sa mearga... Va trebui luni sau marti o Hotarare de Guvern, prin care imputernicim institutiile descentralizate, primarii, ma rog, cine vom stabili, sa faca acest lucru, da. Numai ca la recensamant sunt o suta de formulare, ca acolo e recensamantul populatiei si locuintelor. O discutie de acest fel acolo dureaza o jumatate de ora, aici dureaza trei secunde", a declarat Ioan Rus.

Intrebat ce se va intampla in cazul celor care nu vor fi gasiti acasa la acest demers, ministrul a spus ca, in mediul rural, se va merge pe solutia intrebarii vecinului si a admis ca, la orase, va fi "mai complicat". "La nivelul comunitatilor rurale, de exemplu, intrebi vecinul: "ma, Popescu Vasile exista?". "Exista de-adevaratelea". Acolo, daca merg primarul si cativa locuitori de nadejde ai satului, rezolva asta in trei zile, in fiecare sat. La oras va fi mai complicat. O sa vedem. Am cerut tuturor primariilor, prefectilor, pana marti sa ne dea si sugestii si eventuale probleme care ei anticipeaza ca pot aparea, astfel incat sa le putem rezolva", a spus Rus.