Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau, a atras atentia Guvernului, la videoconferinta cu prefectii, ca la ora actuala, la nivelul judetului Bacau, sunt circa 25 de mii de persone care nu pot sa isi exercite dreptul de vot pentru ca nu au carti de identitate valabile. Potrivit primarului, la nivelul intregii tari, cifra ar putea sa se ridice la circa 1 milion de persoane despre care, arata Stavarache, "numai de aici ne dam seama ca acesti oameni nu au mai avut nevoie sa isi actualizeze C.I. pentru ca s-ar putea sa fie cetatenii acelei tari (a tarii in care locuiesc in acest moment -n.r.)."

"Noi nu putem sa stim ca aceste carti de identitate nu mai sunt valabile pentru ca nu au putut sa vina in tara sa isi faca C.I. sau nu mai sunt cetateni romani pentru ca au obtinut cetatenie in tara respectiva. Atata timp cat nu are C.I valabila si nu poate sa isi exercite dreptul de vot acestia clar ca nu isi vor exercita votul. Facand un calcul simplu, numai din acestia care nu au carti de identitate valabile sunt circa 1 milion si ceva, daca facem o pondere cu circa 25 de mii pe fiecare judet, dar sunt mai multi. Numai de aici ne dam seama ca acesti oameni nu au mai avut nevoie sa isi actualizeze C.I. pentru ca s-ar putea sa fie cetatenii acelei tari. Este clar ca noi prin acest referendum numit recensamant practic pe care o sa il facem, ne dam seama clar care sunt. In Bacau de exemplu, la recensamant, cifra nu este definitiva dar am am luat-o de la statistica, avem 133 de mii de locuitori, din care 40 de mii sunt minori. Sunt circa 80 si ceva de mii de oameni cu drept de vot in municipiul Bacau. In listele electorale eu am 168 de mii, dublu. Si stiu sigur ca la Torino sunt 50 de mii de bacauani care au drept de vot acolo." a declarat Romeo Stavarache.

"Asta este problema. Lucrurile sunt foarte simple. Putem vedea foarte repede cati au C.I valabile care au putut vota pe 29 si sunt circa 1 milion si ceva care nu aveau dreptul sa voteze", a adaugat Stavarache.