Premierul Victor Ponta se intalneste vineri, incepand cu ora 12:00, la Guvern cu reprezentantii institutiilor responsabile de actualizarea listelor permanente. In deschiderea sedintei, premierul a incurajat autoritatile locale si reprezentantilor guvernamentali in teritoriu sa inceapa verificarea listelor, precizand ca Guvernul a identificat 4 directii care ar putea genera diferenta intre listele electorale si realitate: cetatenii romani cu domiciliu in strainatate, care trebuie scosi de pe listele din Romania, persoanele decedate care nu au scoase de pe liste, persoanele care si-au pierdut dreptul de vot si cei care au renuntat la cetatenie.

Potrivit premierului, cele 4 directii identificate de Guvern sunt:

1. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie sa figureze pe listele din Romania. Ei isi pastreaza dreptul de vot dar daca locuiesc in strainate, trebuie scosi din listele electorale din Romania.

2. Cazuri de persoane decedate, unde se inregsitreaza 2 tipuri de probleme:

  • cei care au decedat in alta localitate, fie in spitale mari fie intr-o alta localitate, si nu s-au transmis documentele de deces pentru a fi inscrise in localitatea de domiciul si a fost scos practic de pe lista electorale.
  • al doilea tip de situatie se inregsitreaza in cazul cetatenilor romani care decedeaza in strainatate. Inteleg ca aceste date sunt transmise numai catre Sectorul 1 din Bucuresti. Orice cetatean roman care deceeadza ins tarinante, documentele ar trebui sa ajunga catre autoritatile din Sectorul 1 din Bucuresti, ori de aici trebuie sa verificam daca s-au dus pana la capat procedurile.

3. Persoanele care nu mai au drept de vot, fie ca urmare a unei condamnari penale definitive si irevocabile, fie ca este vorba de o afectiuni care impiedica exercitarea normala a dreptului de vot;

4. Cetatenii romani care au renuntat la cetatenie, dobandind cetatenia altei tari si care, implicit, nu mai au dreptul de a vota.

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a solicitat Guvernului sa clarifice doua situatii. Prima este cea a cetatenilor romani care locuiesc in strainatate dar nu au acte care sa ateste domiciliul acestora in afara tarii, ei continuand sa figureze ca fiind domiciliati in localitate de provenienta. A doua problema cea este a cetatenilor moldoveni care au dobandit cetatenie romana si figureaza cu domiciuliu in Romania, insa doar in acte pentru ca nu locuiesc in Romania.

"Situatie este absolut reala. Evident ca avem foarte multi cetateni, probabil peste 2,5 milioane numai in Italia si Spania, care nu au statul de cetatean roman cu domiciliu in strainatate in sensul in care nu si-au facut un pasaport de cetatean roman cu domiciliu in strainatate sa renunte la domiciliu din Romania. Asta, in limita posibila, o sa incercam sa aflam. Pe de alta parte, nu omiteti faptul ca si in situatia in care nu locuieste in Iasi ci la Valencia, tot are dreptul de a vota", a raspuns premierul. "Nu este lista (permanenta - n.r.) la Valencia, din pacate, dar dreptul de vot exista in continuare. [...] Asta este situatia cea mai dificila de rezolvat. Probabil ca (este vorba de - n.r.) aproape 3 milioane, 2,5 milioane de romani, cu drept de vot in principal. Isi pastreaza dreptul de vot, singura problema este de acuratete a listelor electorale, pentru a sti inclusiv pentru autoritatile locale, pentru Parlament, de fapt cati oameni reprezinta un consilier local, un parlamentar", a adaugat Ponta.