Este obligatia Curtii Constitutionale sa valideze referendumul, a declarat Ion Iliescu luni la RFI, dupa ce rezultatele partiale oficiale ale BEC au aratat ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu nu a intrunit cvorumul de 50% plus unul din numarul alegatorilor inscrisi pe liste. Iliescu a mai spus ca o coabitare Basescu-USL devine imposibila, iar Traian Basescu trebuie sa n-aiba curaj sa mai scoata nasul in lume.

Ion Iliescu spune ca "in democratie conteaza legea majoritatii si anume a celor responsabili care isi asuma riscul votului, nu absenteistii, nu cei neinteresati de soarta cetatii conteaza si cu atat mai mult nu lasii care nu-si asuma votul si exprimarea opiniei intr-o asemenea confruntare".

In opinia lui Ion Iliescu, "decizia Curtii Constitutionale, cu stabilirea unui prag minim minim de 50%, neuzitata in general in Europa nu lua in calcul decizia de boicot din partea celui implicat si a sustinatorilor sai. A ignora acest efect al boicotului inseamna a nesocoti votul cetatenilor activi, care s-au pronuntat, deci al celor peste noua milioane de romani".

"Realitatea demografica a Romaniei, care nu poate fi ignorata este ca nu mai exista 18 milioane de romani cu drept de vot. Se opereaza cu statistici invechite. Urmariti toate statisticile de mai bine de 20 de ani, Romania are o crestere demografica negativa, populatia scade anual cu circa 200 de mii de locuitori, iar circa doua milioane sunt plecati din tara definitiv sau temporar. Deci in realitate, cei noua milioane de votanti nu reprezinta 50%, ci circa 60% din cetatenii cu drept de vot", continua fostul presedinte.

In opinia sa, "toate aceste argumente trebuie luate in considerare de Curtea Constitutionala, in fata unei realitati, pentru a valida votul romanilor la referendum. Chiar daca iese un total de aproape 50%, cu un procent-doua mai putin, el de fapt reflecta o alta realitate, o alta majoritate reala".

Citeste tot interviul pe RFI.ro