Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat, duminica noaptea, ca, potrivit numaratorii paralele realizate de Uniunea Social Liberala, presedintele suspendat Traian Basescu a fost demis. De asemenea, social-democratul Dan Sova si liberalul Relu Fenechiu au afirmat ca referendumul va fi validat, prezenta la urne fiind, potrivit acestora, de 52%. Pe de alta parte, Vasile Blaga a anuntat ca, potrivit numaratorii PDL, prezenta la vot a fost de 46,8%. Reamintim ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu va fi validat daca la vot participa cel putin 50% plus unul dintre alegatorii inscrisi pe liste.

"Conform numaratorii paralele a USL, la ora 23.00, Traian Basescu este demis", a spus Constantin, potrivit Agerpres.

Social-democratul Dan Sova si liberalul Relu Fenechiu au apreciat ca referendumul va fi validat, prezenta la urne fiind, in opinia acestora, de 52%.

"Am numarat pana acum peste 9.200.000 de voturi. Am depasit pragul de 50%. Continuam numaratoarea. Aproximativ 87% dintre romanii care au venit la vot au votat impotriva lui Traian Basescu. Prezenta la vot a fost impresionanta. Multumim romanilor pentru efortul pe care l-au facut, pe canicula, cu listele vechi, cu un numar de romani care nu mai exista de foarte mult timp, cu dublul boicot al gastii lui Basescu si al maghiarilor. Reamintesc ca Basescu, in 2007, a luat 75%, azi a luat doar 16% sau mai putin. La alegerile din 2009, Basescu a luat cinci milioane de voturi, azi a luat mai putin de un milion de voturi.

"Concluzia - in afara de faptul ca referendumul va fi valid cu peste 52% - este ca Traian Basescu va pleca, l-am demis si totul va fi bine de acum incolo", a afirmat senatorul PSD Dan Sova.

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a sustinut ca rezultatul "real" al referendumului va putea fi cunoscut dupa finalizarea numaratorii voturilor.

"Azi a fost o zi caniculara, dar cu toate acestea peste 9 milioane de romani au iesit la vot (...) cu scopul de a scapa de Traian Basescu. La ora 21,00, aproximativ 45% dintre romani votasera. Din numaratoarea noastra de la ora 22,00, dar nu avem toate sectiile, credem ca scorul final va fi de aproximativ 52%. Toate acestea sunt evaluari. Vom afla, in aceasta noapte, scorul real", a sustinut acesta.