Senatorul PSD Dan Sova a sustinut duminica, intr-o conferinta de presa, ca USL va inainta o plangere penala impotriva europarlamentarului PDL Monica Macovei pentru incalcarea legii referendumului, informeaza Agerpres.

Potrivit lui Sova, declaratiile acesteia, prin care romanii erau incurajati sa nu se prezinte, duminica, la urne, sunt nedemocratice.

''Nu vreau sa insist pe aspectul penal al afirmatiilor doamnei Macovei. Vom inainta o plangere penala impotriva sa pentru incalcarea legii referendumului. (...) Apelul domniei sale este total nedemocratic. A veni la vot este o atitudine civica, in acord cu statul de drept. Mai degraba respectam deciziile CCR decat apelurile nedemocratice ale doamnei Macovei, care si-a facut un scop in viata din a denigra Romania'', a spus Sova.

In opinia acestuia, Monica Macovei este ''un fost procuror comunist''.

''Vreau sa reamintesc ca doamna Macovei este un fost procuror comunist, care a anchetat, in 14 iunie 1990, demonstrantii din Piata Universitatii, este europarlamentarul roman care a denigrat Romania in strainatate in aceasta perioada, cerand UE suspendarea drepturilor de vot ale Romaniei si taierea fondurilor europene pentru Romania. Este personajul care a pus in pericol libera circulatie a romanilor in Europa, cat si libertatea muncii pentru romani in UE. Este aliat politic si sustinator al unor lideri politici din Europa care sustin ca Romania a intrat prea devreme in UE. Este politicianul care, alaturi de Traian Basescu, a mintit liderii europeni'', a spus Sova.

Dan Sova i-a incurajat pe romani sa isi exercite dreptul de a vota, afirmand ca ''posibilitatea de a sta acasa o au in regimuri comuniste, dictatoriale, cand votul lor nu conteaza''.

''Prezenta masiva a romanilor la vot demonstreaza faptul ca romanii inteleg foarte bine acest joc murdar impotriva democratiei. Nu exista democratie stand acasa, democratia se face prin vot. Referendumul se decide la urne, nu prin stat acasa. (...) Intr-o democratie oamenii vorbesc, se exprima, vin la vot, spun ce cred si voteaza ca sa te puna intr-o functie si voteaza ca sa te demita'', a adaugat el.

Duminica, europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, intr-o conferinta de presa: "Lumea sa stea acasa, sa nu mearga la vot pentru a nu legitima aceasta lovitura de stat, asa cum o numim nu numai noi, ci si presa si camcelariile straine. Se pregateste o frauda foarte mare, cea mai mare din ultimii 22 de ani in Romania".