Asociatia Pro Democratia a depus, sambata, o plangere penala cu privire la organizarea unei tombole cu scop electoral de catre un ONG, care a distribuit fluturasi in localitati hunedorene ce informau ca cei care vor participa duminica la vot se vor putea inscrie la o tombola pentru castigarea unor premii, precum biciclete sau excursii, anunta Mediafax.

"In acest caz este vorba de distribuirea de fluturasi de catre o organizatie neguvernamentala in mai multe localitati din judetul Hunedoara. Materialele includeau un spatiu care ar fi trebuit vizitat de catre alegatori cu stampila cu mentiunea ᅡvotatᅡ pentru a fi inscrisi intr-o tombola din care ar putea castiga premii precum telefoane mobile, biciclete sau excursii", a aratat Asociatia Pro Democratia, intr-un comunicat.

Sambata, intre orele 8:00 si 20:00, Asociatia Pro Democratia a pus la dispozitia cetatenilor linia telefonica gratuita Tel Verde - 0800 070 100 si platforma on-line www.alegericorecte.ro unde pot fi sesizate fraude si nereguli, dar si pentru a solicita informatii legate de referendumul de duminica, pentru demiterea presedintelui.

Pe parcursul zilei de sambata, Pro Democratia a inregistrat sesizari referitoare la continuarea campaniei pentru referendum care se refera la transmiterea de mesaje SMS ce indeamna cetatenii la vot sau le transmit o anumita optiune, distribuirea de fluturasi sau alte materiale electorale, precum si vizite la domiciliile votantilor. Conform legislatiei in vigoare, campania electorala se incheie cu 24 de ore inaintea inceperii momentului votarii. In plus, au existat reclamatii privitoare la transmiterea unor mesaje cu scopul de a influenta votantii atat pe posturile de televiziune locala, cat si pe cele cu acoperire nationala.